· · Komentari: 0
LICE

Miteseri, akne i ostala ZLA na licu: Tri ZAKONA koja moraju tinejdžeri da poštuju

Bubuljice i mitiseri na mladoj koži nisu nimalo prijatno iskustvo tinejdžera, utiču na samopouzdanje i opšti utisak vršnjaka.

1610122537_bubuljicedepo.png
Foto: Depozitfoto

Noćna mora gotovo svakog adolescenta, akne, ne moraju da prerastu u trajni košmar.  Veoma je važno da umeju da se nose sa njima i stanu im na put onoliko koliko je to moguće. U prevodu - značajno je da vode računa o higijeni lica.

Pročitajte još: U trendu i ove godine: Farmerke koje ne stare, ako ih niste nosili, sada je idealno vreme! (FOTO)

Dermatolozi preporučuju pomoć i nadzor roditelja, kako bi ih uputili da se obavezno, dva puta dnevno (ujutru i uveče), umivaju mlakom vodom i blagim, medicinskim sapunom koji čuva kiselost kože i ne dovodi do isušivanja.

Prljave ruke!
Poželjno je da adolescenti ne diraju lice prljavim rukama i da nauče da se suzdrže od ceđenja bubuljica i mitisera, kako ne bi napravili ožiljke koje će posle teško otkloniti. Na gnojne čireve je dobro da stave dve kapi ulja čajevca ili aloja vere.

Ukoliko koriste agresivne preparate na bazi alkohola i mentola, i prečesto se umivaju, naročito vrućom vodom, dolazi do pojačane proizvodnje sebuma i razmnožavanja bakterija, odnosno do infekcije, crvenila i perutanja.

Pročitajte još: Čarobno i ženstveno: Uz ove haljine proleće 2021. biće neponovljivo

Posebno bi trebalo da obrate pažnju na regiju čela, nosa i obraza, ili tzv. T - zonu, jer ona predstavlja problematično polje.

Posle umivanja, tinejdžeri bi trebalo da očiste lice tonikom prilagođenim njihovom uzrastu, dakle blagim sredstvom koje rastvara višak masnoće u porama i sprečava nastanak novih akni. I na kraju dolazi gel za negu kože, za optimalnu negu.

Pročitajte još: Imali ste je i bacili je, a sada je ova TAŠNA ponovo moderna

Ukoliko primetite da im se koža ne smiruje i da su im bubuljice preplavile lice i leđa, odvedite ih kod dermatologa, jer je bolje da se čuje mišljenje i savet stručnjaka. Zapamtite da ovo nije samo estetski problem, već nešto što može bitno da naruši kvalitet života vašeg deteta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.