Oglas
· · Komentari: 0

6 navika koje pogoršavaju akne kod odraslih: Šteta nam, a nismo ni svesni

Ako ste mislili da su dani bubuljica iza vas kada ste postali odrasli, akne su uobičajene i za odrasle, a neke od vaših navika za negu kože mogle bi da ih uzrokuju ili pogoršavaju.

1711892498_shutterstock_1868918950.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Otprilike polovina žena u 20-im godinama ima akne, a taj broj se penje i do 35% kod žena u 30-im godinama. Takođe preovlađuje kod žena tokom menopauze, pieše Huff Post. Iako su mnogi faktori van vaše kontrole, možda ćete nenamerno pogoršati mitisere i bubuljice načinom na koji negujete kožu.

Zašto dobijamo akne?

Akne se javljaju kada se vaše pore začepe prljavštinom, uljem i mrtvim ćelijama kože, što može izazvati bele tačke, mitesere i druge vrste bubuljica. U odrasloj dobi, pojavu akni često izazivaju fluktuirajući nivoi hormona.

Stres, porodična istorija akni, određeni lekovi i neki proizvodi za kožu i kosu takođe mogu izazvati akne.

Šta može da pogorša akne?

Ako imate posla sa aknama i ne možete da ih se rešite, dermatolozi kažu da bi za to mogla biti kriva vaša rutina nege kože. Evo nekoliko navika koje treba prekinuti:

Proizvodi koje koristite su previše masni

Proizvodi za negu kose, negu kože i šminka sa „visokim komedogenim indeksom“, može izazvati ili pogoršati akne. Ovo uključuje predmete koji sadrže sastojke, kao što su ši puter, kakao puter, petrolatum ili mineralno ulje, koji mogu začepiti pore. Odabir proizvoda bez ulja ili onih koji su označeni kao „nekomedogeni“ može da smanji izbijanje bubuljica.

Ne tuširate se nakon vežbanja

Preterano znojenje može izazvati nakupljanje ulja, prljavštine i bakterija na vašoj koži, a to može izazvati akne.

Koristite jak piling

Kožu tretirajte pilingom koji je blag i jednom nedeljno, sve više od toga može negativno da deluje na stanje kože.

Ne skidate šminku

Spavanje sa šminkom ili nošenje tokom treninga može izazvati pojavu akni, jer kozmetika može začepiti pore, Obavezno operite lice pre spavanja da biste smanjili rizik od izbijanja.

Koristite previše proizvoda za negu kože

Za osnovnu rutinu nege kože potrebna su samo tri proizvoda: nežno sredstvo za čišćenje, nekomedogena hidratantna krema i krema za sunčanje.

Prečesto menjate rutinu nege kože

Primamljivo je isprobati najnovije proizvode za negu kože, ali prečesto menjanje stvari takođe može iritirati  kožu. Moglo bi da prođe i nekoliko meseci da vaša koža reaguje na proizvode, posebno ako koristite tretmane za akne.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas