· · Komentari: 0

Simptomi koji ukazuju na NEDOSTATAK GVOŽĐA: Ovako se nadoknađuje

Kod mnogih ljudi, a naročito kod trudnica, anemija je postala vrlo česta pojava.

1614352198_Depositphotos_233308524_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Nedostatak gvožđa može dovesti do ozbiljnih promena u organizmu, te je neophodno unositi ga u dovoljnim količinama.

Pročitajte još: Sedite prkrštenih nogu? Evo zašto bi to odmah trebalo da promenite

Gvožđe je jako važan mineral koji ljudskom telu treba iz mnogo razloga. Otkrivamo zašto telu treba gvožđe, koji su znakovi nedostatka gvožđa i kojom hranom ga možemo nadoknaditi.

Nedostatak gvožđa je najčešći kod žena
Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom sveta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg gvožđa svaki dan, a trudnicama je potrebno i više.

Telu je potrebno gvožđe da bi normalno funkcionisalo

- Gvožđe je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u telu ima malo gvožđa, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika - kaže nutricionista Julijana Hever.

"To može dovesti do letargije, povećanog rizika od infekcije i problema s kardiovaskularnim sistemom" dodaje.

Postoje dve vrste gvožđa 

Najbolji izvori gvožđa je heme gvožđe, koje se nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla: mesu i ribama. Nehem gvožđe koje nalazimo u biljnim i životinjskim proizvodima kao što su lisnato povrće, pasulj, obogaćene žitarice, žumance i suvo voću - ono se teže razgrađuje u telu.

Uzimajte zajedno s C vitaminom

Nedostatak gvožđa je važno što pre nadoknaditi
Iako je obično blag, umor je povezan s nedostatkom gvožđa, a to može poremetiti vaš rad i privatni život. Može prouzrokovati gubitak kose i bledu kožu. Ako se ozbiljnija anemija ne leči, može rezultirati srčanim problemima, aritmijama i problemima u trudnoći.

- Telo mnogo lakše apsorbuje gvožđe ukoliko se jede sa hranom koja je dobar izvor C vitamina. Na primer, probajte da jedete humus s limunovim sokom (humus je pun gvožđa, a limunov sok pun vitamina C), zeleni smuti (lisnato povrće pomešano s voćem), ili čili s umakom od rajčice i pasuljem - kaže nutricionista Hever.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Izbegavajte da pijete ove napitke s hranom bogatom gvožđem

Predlog je da se kafa pije što manje ili da je zamenite čajem. Zašto? Zato što kafa regeneriše veoma malu količinu gvožđa u poređenju sa čajem i ostalim napicima.

Telu i mozgu je potrebno gvožđe

Gvožđe je važno jer doprinosi prenošenju kiseonika u mišiće i mozak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.