· · Komentari: 0
LEKOVI

Terapija OVIM lekovima duža od 7 dana više šteti nego što koristi

Izuzetno je opasno piti lekove duže od sedam dana, a naročito se treba paziti "ibuprofena" i "diklofenaka".

1614086328_Depositphotos_159342252_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Otežan odlazak lekaru u vreme pandemije, ali i strah od zaraze mnoge je naterao da se leče na svoju ruku lekovima protiv bolova, povišene telesne temperature i upale. Ovi medikamenti mogu da se nabave bez recepta. Izuzetno su korisni i provereno efikasni, ali ako se primenjuju duže od sedam dana mogu ozbiljno da naruše zdravlje, posebno kod osoba koje imaju više različitih oboljenja istovremeno.

Pročitajte još: Ekspres test na koronu: Prehlada, grip ili KOVID-19? (10 recepata)

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, kaže da se u ovu grupu lekova, koji se stručno nazivaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi, svrstavaju "diklofenak", "ibuprofen", kao i acetilsalicilna kiselina, ketorolak, metamizol, naproksen, ketoprofen, indometacin, piroksikam, meloksikam, etorikoksib, rofekoksib, nabumeton...

Ovi lekovi ometaju sintezu supstanci koje su važne za normalan protok krvi kroz tkiva!

- Ovi medikamenti mogu da dovedu do problema jer ometaju sintezu supstanci u organizmu koje su važne za očuvanje normalnog protoka krvi kroz tkiva. Pod njihovim dejstvom slabi protok krvi kroz sluzokožu želuca i creva, pa kod nekih pacijenata mogu da nastanu upale sluzokože i krvarenje iz ogoljenih krvnih sudova, kod nekih može da dođe do propadanja tkiva bubrega i slabljenja njihove funkcije, što u krajnjem ishodu podiže krvni pritisak i slabi rad srca. Nije isključeno ni da uzrokuju infarkt.

Pročitajte još: Britanski naučnik tvrdi: Obolelima od kovida mozak ostari 10 godina!

U opasnosti su stariji
U posebnom riziku su starije osobe i oni koji uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi ili taloženja trombocita, jer može da im se javi krvarenje u želucu. Mada postoje razlike među ovim lekovima u učestalosti izazivanja navedenih neželjenih dejstava, nijedan od njih nije sasvim bezbedan, da bi se moglo reći da se može uzimati dugo bez određenog rizika.

Navedena neželjena dejstva se gotovo nikad ne javljaju ako primena ovih lekova traje kraće od sedam dana.

- Učestalost neželjenih dejstava je utoliko veća što se koriste veće doze i što primena duže traje - kaže profesor Janković.

Koristite ih što kraće i zamenite drugim lekom.

Prema rečima našeg sagovornika, najbolji način da se spreči nastanak neželjenih dejstava nesteroidni antiinflamatornih lekova je da se oni koriste što kraće, i u što manjim dozama, ili da se zamene kada je to moguće paracetamolom:

Pročitajte još: Kristina ima 23 godine, i 11-oro dece i upravo je otkrila još LUĐI plan (FOTO)

- Kada je njihova dugotrajna primena neizbežna, kao u slučaju reumatskih oboljenja, zaštita želudačne sluzokože pomoću lekova koji smanjuju lučenje kiseline znatno minimizira rizik od nastanka upale sluzokože i krvarenja iz želuca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.