Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Експрес тест на корону: Прехлада, грип или КОВИД-19? (10 рецепата)

Како да спроведете "лични ПЦР тест" и сазнате да ли сте "закачили" само сезонски грип или је нешто друго у питању.

1613729019_Depositphotos_30200749_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Кашаљ, слабост, главобоља - симптоми коронавируса, грипа и прехладе у првој фази су веома слични. Како онда разликовати ове болести? Ово је најактуелније питање у време сезонских инфекција. Ми смо направили за вас својеврсни приручник који ће вам помоћи да одредите да ли је у питању КОВИД-19, грип или банална прехлада.

Прочитајте још: Британски научник тврди: Оболелима од ковида мозак остари 10 година!

Чак и искусни лекар понекад може помешати грип и ЦОВИД, јер у већини случајева обе болести прате исти симптоми - грозница, кашаљ, болови у зглобовима, слабост и отежано дисање. Али постоје најмање два знака који показују да ипак у питању није коронавирус. Ови знаци су:

Симптоми Грип Прехлада ЦОВИД-19

Грозница Често Ретко Често Умор Често Ретко Често

Кашаљ Често Умерено Често Кијавица Понекад Често Не

Болови у зглобовима Често Често Понекад Главобоља Често Ретко Понекад

Болови у грлу Често Често Не отежено дисање Не Не Често

Дијареја Понекад Не Ретко Коњунктивитис Понекад Понекад Не

Губитак осећаја мириса Не Не Често

Ако имате ове симптоме, са доста сигурности можете претпоставити да је реч о прехлади или грипу.

Прехлада обично започиње боловима у грлу, цурењем из носа и кашљем који може бити сув или са секретом. Неколико дана пацијент има упалу грла, зачепљен нос, благо повишену температуру, слабост и главобољу.

Алоја и нар за грип
Помешајте сок од нара и сок од алоје у пропорцији 1:3. Додајте мало сока од лимуна. Попијте 30 мл напитка дневно.
Грип се манифестује изненада!

Грип се, за разлику од прехладе, манифестује изненада и одмах показује све симптоме. Међу карактеристичним знаковима су главобоља, болови у зглобовима, сув кашаљ, слабост, бол и пецкање у грлу. Температура се понекад пење на 41 степен.

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

Корона вирус углавном погађа доњи респираторни тракт, а заражена особа има сув кашаљ, отежано дисање и (или) упалу плуца, али не и упалу грла. Веома често пацијент губи осецај укуса и мириса.

Корона вирус ствара сув кашаљ, теже дисање

Чак и у случају ако сте сигурни да немате КОВИД него грип или прехладу, боље је да се обратите лекару. Грип често изазива тешке компликације које могу бити фаталне за хроничне болеснике и старије људи. И обична прехлада, ако је не лечите, можете имати озбиљне последице по здравље.

Прочитајте још: Чудотворна БИЉКА здравија од спанаћа: Пуна је витамина, јача имунитет, али није добра за СВАКОГА!

Фото: Депозит

Боров мед против кашља

Помешајте иглице од бора са медом у пропорцији 1:3. Ставите смесу у теглу, затворите па сачекајте 21 дан да одстоји. Након тога процедите. Конзумирајте пола чајне кашичице меда 5-6 пута дневно док не оздравите.

Кантарион против вирусних инфекција

Пола чајне кашичице цвета кантариона помешајте са истом количином дивљег оригана. Прелијте смесу чашом кључале воде па оставите да одстоји сат времена. Конзумирајте свакодневно 1-2 чаше напитка, додавши у њега мало млека или меда по свом укусу. Овај чај се не препоручује трудницама и пацијентима који пате од хипертензије.

Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!

Каланхоја против кијавице
Свежи, цеђени сок од каланхоје разблажите водом у пропорцији 1:1. Ставите 2-3 капи средства у сваку ноздрву.

Аронија против прехладе

Ставите у стаклену теглу 2,5 чаше бобица ароније, 3 супене кашике меда и прстохват млевене коре храста. Прелијте све са 1 л вотке, ставите на теглу херметични поклопац и оставите 4 месеца да одстоји. Повремено протресајте. Узимајте 20 капи тинктуре 3 пута дневно пре јела.

Куркума и ђумбир су за болно грло.

Куркума против упале грла

Помешајте 1 чајну кашичицу куркуме са 1 чајном кашичицом соли и прелијте смесу чашом топле воде. Испирајте болно грло 4-5 пута дневно.

Ђумбир Фото: Депозит

Ђумбир против грипа

100 г исецканог ђумбира прелијте чашом кључале воде. Кувајте 5 минута па сачекајте да се мало охлади. Попијте 1/3 чаше напитка 3 пута дневно.

Бели слез је одличан за дисајне органе.

Бели слез против болести дисајних органа

Две супене кашике изренданог корена белог слеза прелијте са 2 чаше кључале воде па оставите да одстоји у термосу 8 сати. Узимајте пола чаше чаја 3 пута дневно, пола сата пре оброка.

Дивизма против кашља
Две кашичице цветова дивизме прелијте са 300 мл кључале воде, оставите да одстоји три минута, процедите. Попијте пола чаше напитка два пута дневно.

Камилица против респираторних инфекција

 

Три супене кашике цвета камилице ставите у термос па прелијте чашом кључале воде. Оставите 3 сата да одстоји. Попијте 50 мл чаја три пута дневно.

 

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

Напитак против прехладе

Направите мешавину од цвета липе (1 супена кашика), камилице (1 супена кашика), жалфије (1чајна кашичица), шипурка (7-8 плодова), ђумбира (10 г), цимета (1 штапић) и клинчића (2-3 комада). Прелијте смесу са 1 л воде и кувајте 5 мин. Након тога оставите напитак да се мало охлади па додајте у њега 5 кашика меда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas