· · Komentari: 0
PREVENCIJA

Da li znate da su KREDITI i pojava demencije direktno povezani? Evo i koji su prvi simptomi

Ukoliko ste zaboravili na ovu, inače noćnu moru svakog čoveka, možda je vreme za lekara...

1623279486_Depositphotos_144645093_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Ponavljano propuštanje plaćanja rata kredita ili dospelih troškova na kreditnim karticama moglo bi biti rani pokazatelj prve demencije, godinama pre samog postavljanja dijagnoze, pokazuje nova američka studija.

Pročitajte još: KRALJICA ELIZABETA upoznala bebu LILIBET na neobičan način

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA analizirani su zdravstveni osiguranici, koji žive sami širom SAD i praćene su njihove uplate rata kredita i troškova po kreditnim karticama tokom dužeg vremenskog perioda. Naučnici su utvrdili da je bila veća verovatnoća da oboleli od Alzchaeimerove bolesti ili povezanih demencija propuštaju plaćanja i do šest godina pre postavljanja dijagnoze.

Naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins

Istraživanje su vodili naučnici sa Džon Hopkins univerziteta i Sistem federalnih rezervi.

Pročitajte još: Popularnu manekenku napali zbog načina na koji drži bebu: Da li je ovo nemarno ponašanje Emili Ratajkovski? (FOTO)

Alcheimerova demencija pogađa oko 5.8 miliona Amerikanaca starijih od 65 godina, a procenjuje se da će ih do 2050. biti 13,8 miliona. Nučnici su istraživanjem obuhvatili više od 81.000  zdravstvenih osiguranika tokom 20 godina od 1999. do 2018. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.