· · Komentari: 0
NAPITAK

Šta se dogodi kada sodu bikarbonu sipate u kafu?

Muči vas kiselina u želucu nakon samo jedne šoljice kafe? Za ovaj napitak kažu da ubija gorušicu… Da li biste vi popili ovu mešavinu?

1606247855_espresso-4992122_640.jpg
Foto: Pixabay

Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Pročitajte još: VAŽNO: Pet bolesti koje "skrivaju" HLADNI PRSTI

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim belim praškom – sodom bikarbonom! Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

 

 

Foto: Pixabay

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha. Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam – pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević. Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.