· · Komentari: 0

5 činjenica o PAPAGAJIMA koje niste znali (FOTO)

Pogledajte koje tajne krije ovaj česti kućni ljubimac

1655725430_parrot-3601194_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Osim što ume da razmeni po koju reč sa vama, ova ptica ima i niz kvaliteta zbog čega je mnogi obožavaju. Veoma je zanimljiv i zahteva manje pažnje od recimo kučića ili mačaka. Ako se dvoumite da li ova životinja treba da postane deo vaše porodice, pogledajte ove zanimljivosti. 

Papagaj ne ume da priča

Uprkos velikom ponosu vlasnika ovih simpatičnih ptica, papagaj zapravo ne zna da priča i smisleno sklapa rečenice. On samo oponaša zvuke i jezičke konstrukcije koje često čuje u svojoj neposrednoj okolini.
Od vrsta papagaja, kao najveće pričalice poznati su afrički sivi papagaj i tigrica (Australijski “talas” papagaj).

Papagaj može postati gojazan

Papagaji ustvari boluju od sličnih bolesti kao i ljudi, pa se može dogoditi da uginu od previše stresa ili nepravilne ishrane. Gojaznost je česta pojava kod papagaja, pa ako svog ljubimca držite u kavezu morate ga puštati da leti bar 1h dnevno.

Papagaj nema rase

Za razliku od pasa ili mačaka, papagaj je životinja koja nema rase. Iako nam se isprva čini da je reč o vrsti ptice sa rasama kao što su makao ili ara, reč je ustvari o odvojenim vrstama. Smatra se da danas postoji 372 vrste ove ptice podeljene u 86 roda i 3 porodice.

Foto: Pixabay

Najveći papagaj

Najveća vrsta papagaja je Kakapo, koji se može naći u Južnoj Americi. On može dostići visinu i do 1m, može biti težak i do 5kg, a životni vek mu se kreće od 30-50 godina.

Komplikovano ga je lečiti

S obzirom na to da nije reč o sisaru nego o ptici, papagaj ima specifičnu fizionomiju i zbog toga je čak i veterinarima teže da ga leče. Neretko se možda desiti da ne može da se utvrdi o kojoj bolesti ili problemu je reč, pa se time komplikuje lečenje.


BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.