Oglas
· · Komentari: 0

Kako da znate da li je vaš ljubimac "levoruk"? Primenite ovih nekoliko trikova

Verovali ili ne, ali i vaši ljubimci mogu biti "levoruki" ili "desnoruki"

1636360346_pas-i-macka.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Naučnici pronašli način na koji se može odrediti da li je životinja “levoruka” ili “desnoruka”, odnosno da li je spretnija sa levom ili desnom šapom.

Pročitajte još: ČISTA KUĆA i uz kućne ljubimce: Kako da to izvedemo lako?

Istraživanje koje sprovedeno 1991. godine na Univerzitetu Ataturk u Turskoj pokazalo je da je 50 odsto mačaka “desnošapo”, dok je 40 odsto njih “levošapo”, a ostatak je sposoban da koristi obe šape pođednako dobro.

Slično istraživanje sproveli su i naučnici sa Univerziteta u Mančesteru, koje je pokazalo da su psi u Engleskoj ravnomerno podeljeni na “desnoruke” i “levoruke”.

Isprobajte ovu trikove

Ukoliko sami želite da kod kuće ispitate da li je vaš ljubimac “desnoruk” ili “levoruk”, možete to učiiti uz par “trikova”:

- ako ste naučili svog psa da vam da šapu, obratite pažnju na to koju vam češće pruža

 - uzmite omiljenu plišanu igračku vašeg psa i u nju stavite neku poslasticu, zatim je položite tačno ispred psa;
    posmatrajte na koji način, odnosno kojom šapom će pas posegnuti za igračkom, a kojom će je pridržavati dok  se igra ili žvaće
- umažite njušku svog ljubimca (psa ili mačke) nečim kao što je na primer jogurt i posmatrajte kojom šapom će se    obrisati
- obratite pažnju na to kojom šapom mačka pokušava da “ulovi” igračku kojom je mamite
-  Prema rečima stručnjaka, ukoliko želite da tačno utvrdite da li je vaš ljubimac “desnošap” ili “levošap”, potrebno      je da ove testove ponovite oko 100 puta u nekoliko narednih dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas