Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimci

Namirnice koje mogu biti izuzetno opasne po vašeg psa: NJih ne smete davati svom ljubimcu

Pažljivo pogledajte spisak, za neke ne biste mogli da pretpostavite

1649750919_camilo-fierro-z7rcwqCi77s-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Mnogi veterinari upozoravaju da su neke namirnice i hrana koju dajemo našim krznenim drugarima izuzetno opasne. Dobar deo vlasnika ne obraća dovoljno pažnje i popušta kad god njegov ljubimac ga pogleda čežnjivo, ali morate imati na umu da možete prouzokovati ozbiljne probleme.

1. Sve vrsta luka i vlašac

Ukoliko psu dajete hranu koja sadrži luk ili vlašac, morate znati da ove namirnice mogu biti toksične po njihov organizam. Konkretnije, zapravo one mogu izazvati gastrointestinalnu iritaciju i oštećenje crvenih krvnih zrnaca. Nekada se simptomi mogu javiti i par dana kasnije.

Pročitajte još: Interesantne stvari koje vole psi, a nismo znali

2. Avokado

Ovo sve popularnije voće sadrži supstancu koja se naziva persin, a koja može izazvati dijareju ili povraćanje kod pasa.

3. Alkohol

Alkohol je izuzetno opasan po pse, čak i u minimalnim količinama. Alkohol može dovesti do dijareje, ali i do oštećena centralnog nervnog sistema i drugih bolesti.

4. Kukuruz u klipu

Iako psi, uglavnom, dobro vare kukuruz, ali veterinari upozoravaju da kukuruz u klipu može dovesti do začepljenja creva.

5. Čokolada

Mnogim psima čokolada deluje vrlo primamljivo. Ali, ova poslastica može biti izuzetno opasna. Iako skoro svaki vlasnik zna da ne sme davati čokoladu psu, retko ko zna zbog čega. Omiljena poslastica sadrži stimulans zvani teobromin koji može biti toksičan po organizam krznenih drugara.

Pročitajte još: Potresan snimak koji je obišao svet: PAS ne želi da se odvoji od POVREĐENOG VLASNIKA (VIDEO)

6. Orašasti plodovi makadamije

I sa ovim namirnica morate biti pažljivi jer sadrže toksin koji može uticati na mišiće i nervni sistem vašeg psa, što dovodi do slabosti, otečenih udova i problema sa disanjem i dahtanjem.

7. Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači, posebno ksilitol, sastavni su deo mnogih industrijski prerađenih sokova i namirnica, poput žvakaćih guma, poslastica, pića bez šećera, pa čak i putera od kikirikija. Zato, proveravajte deklaracije i sastojke svakog proizvoda, pre nego što se odlučite da podelite sa svojim psom. Ukoliko vaš pas pojede nešto što sadrži veštačke zaslađivače može doći do hipoglikemije koja je povezana sa zatajenjem jetre i poremećajima zgrušavanja krvi.

8. Grožđe i suvo grožđe

Posebno suvo grožđe se može naći u brojnim jelima, u kolačima, keksima, žitaricama itd. I ovo voće može da izazove smetnje u radu bubrega i jetre.

Pročitajte još: Pet čudnih stvari koje psi obožavaju, a vi ne biste mogli da pretpostavite

9. Kuvane kosti

Svom psu možete dati sirove kosti, ali kuvane bi trebalo da izbegavate. Kuvane kosti mogu izazvati zatvor, posekotine jednjaka i ostalih organa digestivnog trakta, a dešava se i da dođe do fatalnog ishoda. Budite jako pažljivi kada su kuvane kosti u pitanju!

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas