Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Psi mogu da okriju ćelije raka kod ljudi, ali da li mogu da "nanjuše" trudnoću?

Na aerodromima se koriste za traženje droge i eksploziva, na mestima zločina mogu da namirišu ljudski trag, ali da li mogu i da nanjuše trudnoću.

1611147446_Depositphotos_190516384_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Iako do sad nije sprovedeno zvanično istraživanje na ovu temu, imajući u vidu njihov nosni talenat, ideja nije toliko besmislena. Iako se ne trebate uzdati u njuh vašeg ljubimca pri traženju potvrde o trudnoći, kada je u pitanju stariji pas koji se prema vama odjednom ponaša zaštitnički, znajte da tu ima neke istine.

NJuh kod pasa
Psi imaju preko 100 miliona receptora u svojoj nosnoj šupljini. Deo mozga u glavi psa zadužen za obradu podataka koji do njega stižu je oko 40 puta veći od ljudskog. To bi značilo da psi miris sveže ispečenog hleba osete 10.000 puta bolje nego ljudi. Psi uz pomoć njuha mogu da otkriju o kom polu, uzrastu i zdravstvenom stanju je reč kada onjuše drugog psa. Psi ne zaboravljaju mirise koje su iskusili godinama unazad.

Pročitajte još: Budite OPREZNI! I psi i njihovi vlasnici mogu oboleti od DIJABETESA

Da li mogu da nanjuše hormone?

Hormoni su poput malih upozorenja o hemijskim vestima koje telo obaveštavaju o onome što se dešava u drugim sistemima. Kada žene ostanu u drugom stanju, njihovo telo proizvodi poseban hormon (hCG) i to u velikim količinama. Osim njega tu je i pojačana proizvodnja estrogena i progesterona. Hormonalne promene direktno utiču na miris tela i raspoloženje žene.

Pročitajte još: Neobična porodica: Bračni par udomio medveda pre skoro tri decenije (FOTO)

Tokom trudnoće žensko telo proizvodi poseban hormon
Foto: Depozit

Poznato je da psi mogu da otkriju ćelije raka u ljudskim tečnostima. Osim toga, udruženja dijabetičara udružuju pacijente sa psima koji mogu da ih upozore na hipoglikemiju na osnovu njihovog vlastitog mirisa. Samim tim, nije nezamislivo da trudnica može da ispušta poseban miris u ovom stanju,

koji njen pas može da detektuje.

Pročitajte još: Ovih pet rasa pasa imaju najslađe štence

Napomena: Psi nisu svesni značenja koje stoji iza mirisa koju su prepoznali. Takav je slučaj sa psima koji su trenirani da traže npr drogu ili eksploziv. Oni tokom učenja postaju stručnjaci za prepoznavanje mirisa, ali ne znaju i šta on predstavlja. Dakle, ako vaš pas oseti vašu hormonalnu promenu, i reaguje na nju drugačijim ponašanje to je zbog toga što vi više ne "mirišete isto kao pre", što ne znači da je uznemiren jer beba dolazi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas