· · Komentari: 1
kućni ljubimac

Šta znači kada pas liže usne: Želi da nam pošalje važnu poruku

Pas može mnogo toga da nam poruči govorom tela

1656356202_puppy-3979350_1280.jpg
Foto: pixabay

Ako vidite psa kako liže usne, možete da predpostavite da jede, ali ako u blizini nema hrane, pas bi mogao da liže usne jer se oko njega dešava nešto što doživljava kao pretnju. Lizanje usana je vrsta komunikacije psa, a pas koji liže usne koristi govor tela da bi vam rekao kako se oseća.

Oblizivanje usana kod pasa je gest smirivanja. Psi pokazuju određena ponašanja i radnje kada su pod stresom ili im je nešto neprijatno. Na ovaj način mogu da pošalju poruku da su zabrinuti.

Pročitajte još: Saveti stručnjaka pre kupovine RASNOG PSA: Evo šta da uradite i na šta da obratite pažnju

Primer ovoga može da se vidi kod psa koga izgrdite jer je nešto loše uradio jer vas on u tom trenutku vidi kao pretnju. Ovo je način psa da kaže da on nije pretnja osobi koja se ponaša neprijatno.

Da bi se sve završilo pozitivno, "zamolite" svog psa da uradi nešto jednostavno što već zna, na primer, da sedne. Nagradite ga poslasticom i pohvalom. Pokušajte da se igrate sa svojim psom neko vreme da biste se povezali i pomogli mu da se opusti.

Još jedan važan mogući razlog za prekomerno lizanje usana kod pasa je zdravstveni problem. Pas bi mogao da liže usne zbog mučnine, bolesti zuba ili bolova u ustima. Kada ste u nedoumici, trebalo bi da se obratite svom veterinaru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.