Oglas
· · Komentari: 0

Zašto mačke vole da leže na obući vlasnika? Četiri interesantna razloga

Hiljade video snimaka na internetu prikaze mačke kako uživaju u igri sa različitim vrstama obuće njihovih vlasnika

1669482480_shutterstock_195386450.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Od japanki, preko sandala i patika, pa sve do radnih čizama. Čini se da mačke smatraju da je ljudska obuća prosto neodoljiva. Možda su pertle ili kaiševi na obući ono što ih privlači, ali šta je sa činjenicom što većina mačka voli da zaspe u vlasnikovim cipelama. Da li je to još jedna čudna mačija navika ili u celoj priči ima još nečeg?

Šta navodi mačku da leži na vašoj obući?

Sviđa joj se vaš miris

Mačke imaju čulo mirisa koje je 14 puta jače od ljudskog. Na ovo svoje čulo, ove krznene loptice se oslanjaju najviše od svih. Vi ste njihov vlasnik i vaš miris im je itekako poznat. Samim tim on je i najutešniji od svih sa kojim se susreću u svom svakodnevnom životu. Ovo naravno nema nikakve veze sa neprijatnim mirisom koji cipele mogu da imaju nakon što ste ceo dan bili u njima, već sa činjenicom da je vaš miris za vašu mačku jedinstven i kada ga pronađu one žele da je oko njih.

Pročitajte još: Flosi je ušla u GINISOVU KNJIGU REKORDA: Možete li da pogodite koliko NAJSTARIJA MAČKA NA SVETU IMA GODINA? (FOTO)

Ona označava vaše cipele kao svoju teritoriju

Znate sigurno na koji način mačke obeležavaju teritoriju bilo na otvorenom ili širom vašeg doma. Čak se i o vaše noge, ruke, pa i lice trljaju, kako bi vas „obeležile“. Isto primenjuju i sa vašom obućom. One jednostavno žele da sve što ih okružuje, miriše na njim.

Mačke privlače nasumični objekti koji su im dostupni

Mačke su po prirodi radoznale, a budući da su cipele obično na podu u hodniku, osim kada su odložene u kutiji u ormaru, one predstavljaju redak predmet koji je mačkama dostupan za istraživanje. Tu na scenu stupa i činjenica da većina cipele i patika ima pertle i kopče sa kojima je moguće igrati se, što je više nego što jedna mačka može poželeti.

Pročitajte još: Da li su banane bezbedne za pse? Odličan su izvor vitamina, a evo šta bi mogle da donesu psima

Vaše cipele su tople

Mačke su stvorenja koja uvek biraju najtoplija mesta u kući na kojima će moći da leže. Ako ste primetili da vaša ljubimica voli da uskoči u vaše cipele tek što ste ih izuli, razlog je najverovatnije taj što joj se dopada koliko je toplo u njima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas