Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimac

Zašto nas MAČKA nekada gleda BEZ TREPTANJA: Postoji nekoliko razloga

Mačke su vrlo umiljata i vesela stvorenja, ali u isto vreme mogu predstavljati pravu misteriju svojim vlasnicima.

1644395573_cat-g59802db64_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kao na primer kada bez treptanja gledaju u vas. NJihove prodorne oči koje netremice zure u vas, mogu vas zaista izbezumiti. Zašto li to rade? Kakvu to poruku ovim ponašanjem mačke pokušavaju da vam prenesu?

Mačke i treptanje

Glavni i osnovni razlog bi mogao da bude da žele da pokažu svoju dominaciju nad vama. Stručnjaci na polju mačijeg ponašanja, primetili su da mačke uspostavljaju kontakt očima kako bi pokazale svoju dominaciju. U životinjskom carstvu čin gledanja bez treptanja je univerzalni znak dominacije, agresije i pretećeg ponašanja. Ako skrenete pogled dok vas mačka gleda ovako, ona će pretpostaviti da ste shvatili njenu poruku. U idealnom slučaju ne bi trebalo ni da previše dugo održavate ovaj kontakt jer bi se mačka mogla osetiti ugroženo.

Pročitajte još: IMATE DECU I ODLUČILI STE DA UZMETE PSA: Odgovorite na ovih 5 pitanja i saznajte da li je pravo vreme za to

Drugi vrlo čest razlog je taj što vam ona želi pokazati koliko je zaštitnički nastrojena. Ako primetite da vas gleda, bez treptanja sa proširenim zenicama, budite vrlo oprezni. NJen zaštitnički nagon nije usmeren ka vama, kao što bi bio slučaj da je pas u pitanju, već vam ona demonstrira kako izgleda njena prva linija samoodbrane. Ako se dakle nađete u ovoj situaciju, okrenite se od nje i pokušajte da izbegnete sukob. Na ovaj način nećete narušiti odnos koji imate sa njom.

Ukoliko mačka gleda u vas, a zenice su joj sužene to je znak da je opuštena, međutim ako su proširene, vrlo lako se može dogoditi da ima neke bolove ili da želi da pobegne od nečeg. Ako su joj i na vrlo jakom svetlu zenice proširene, to je znak agresije i najbolje je da je izbegavate neko vreme.

Pročitajte još: Kako da znate da li je vašem PSU previše VRUĆE u KUĆI?

Vrlo čest razlog mačijeg zurenja u vlasnike je i taj što su jednostavno gladne ili žedne. Taj upozoravajući pogled koji vam šalje vaša ljubimica možde je jednostavno pitanje „hej ti, gde je moja hrana?“.

I verovatno najbezazleniji od svih razloga zbog kojih bi vas mačka mogla gledati na ovaj način jeste njena radoznalost. Ako to obično radi dok ste u kuhinji i pripremate obrok, znači da je zanima da možda nemate nešto i njoj da ponudite.

              Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas