Oglas
· · Komentari: 0

Kako BRZA MODA uništava PLANETU i naše ZDRAVLJE? Evo šta treba da preduzmete!

Dok pojedinac uđe u prodavnicu i kupi nekoliko artikala u tržnom centru, sigurno je da se zapita kako se tako pristupačna odeća proizvodi u tako velikim količinama, a poreklom je iz neke daleke zemlje? Među raznim pitanjima koja se odnose na brzu modu i kako je njena industrija uspela da procveta, različiti destruktivni efekti na životnu sredinu ostaju glavna briga.

1649694650_woman-gf6d786c2c_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Za proizvodnju odeće, industrija brze mode izvozi svoje proizvodne poslove u inostranstvo za jeftinu radnu snagu kako bi izbegla visoke minimalne plate koje primenjuju mnoge razvijene vlade. Vrlo često u zemljama trećeg sveta rade deca robovi koja nekada rade i za dolar dnevno da bi napravili abnormalne količine odeće koja dolazi u naše prodavnice!

Pročitajte još: Uobičajene NAVIKE prilikom pranja kose koje je čine lomljivom: Ovo možemo da promenimo

Ali tu su i ekološki faktori na koje brza moda utiče: 

Prekomerna upotreba vode

Potrebno je 10.000 litara vode za proizvodnju jednog kilograma pamuka ili otprilike 3.000 litara vode za jednu pamučnu košulju. Štaviše, bojenje tekstila zahteva toksične hemikalije koje kasnije završavaju u našim okeanima. Približno 20% otpadnih voda širom sveta se pripisuje ovom procesu, koji se vremenom akumulira. Kao što je ranije navedeno, mnoge fabrike su se preselile u inostranstvo, one mogu biti u zemljama bez strogih ekoloških propisa, što dovodi do toga da neobrađena voda ulazi u okeane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karmagawa (@karmagawa)

Plastična mikrovlakna

Zatim, sintetički materijali su glavni krivci koji uzrokuju da plastična mikrovlakna uđu u naše okeane. Oko 35% sve mikroplastike je od ovih sintetičkih materijala. Da bi dodatno snizili cenu, proizvođači se okreću materijalima koji mogu biti lošeg kvaliteta. Na primer, mnoga vlakna su napravljena od poliestera, koji se sastoje od plastike i imaju tendenciju da ispuštaju mnogo više emisija ugljenika od pamuka. Štaviše, plastika se sporo razgrađuje u okeanu.  Kada se plastika konačno raspadne, stvara toksičnu supstancu sa štetnim uticajem na morske ekosisteme. Kako se ova plastična mikrovlakna ne mogu ukloniti, ona završavaju u ljudskom lancu ishrane kroz vodeni život, izazivajući mnoge negativne posledice po zdravlje.

Prekomerna potrošnja odeće

 Od 2019. godine, trenutni izveštaj pokazuje da je globalno potrošeno 62 miliona metričkih tona odeće. Vremenom je količina koju je naše društvo konzumiralo naglo porasla poslednjih decenija. Iako može biti od koristi za našu privredu, sve veći broj artikala završava na deponijama jer se odeća slabijeg kvaliteta istroši tek nakon nekoliko pranja i to zahteva više nove odeće. Među nizom prisutnih pitanja, dve glavne brige uključuju gomile odeće na deponijama i odeću koja je spaljena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karmagawa (@karmagawa)

Modna industrija je trenutno odgovorna za više emisija ugljenika od svih međunarodnih letova i pomorskog transporta zajedno. Ali isto tako i za vrlo loše uslove za radnu snagu u zemljama trećeg sveta, a vrlo često je povezivana i sa ropstvom dece. Ako industrija održi svoj kurs, očekuje se povećanje emisije gasova efekta staklene bašte od 50% u roku od jedne decenije. Analizirajući osnovne uzroke problema, lakše je razumeti sledeće korake jer možemo da povežemo tačke i kreiramo rešenja. Ako niste sasvim sigurni koje brendove treba podržati, niste sami. Istraživanje o brendovima pre kupovine odeće može vam pomoći da postanete informisaniji potrošač i da usmerite kupovinu na način koji je u skladu sa vašim ekološkim vrednostima. Modna industrija je nanela značajnu štetu našoj životnoj sredini. Međutim, ako počnemo da preduzimamo proaktivne korake ka zalaganju za zelenu modnu industriju i da postanemo ekološki svesni potrošači, konačno možemo usporiti klimatske promene. Izbegavajte brendove za koje se zna da su brza moda i koji su bili u prošlosti optuženi za dečje ropstvo!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas