Smatra ih viškom, a dobrobiti koje nam mogu doneti su nemerljive.
Hrana je potrebna i zdrava, ali samo kada znamo šta tačno jedemo, pa se često dogodi i da nešto od toga bacamo misleći da se radi o smeću, a zapravo je vrlo korisno i ukusno. Najveće greške koje pravimo je bacanje delova namirnica koji su zdravi i korisni za organizam zato što mislimo da nisu jestivi.
Pročitajte još: Nema gladovanja: Proverena DIJETA za menopauzu i bolnu menstruaciju (JELOVNIK)
Kora luka
Ako ste mislili da služi samo za farbanje uskršnjih jaja ili bojenje tkanine grdno ste se prevarili jer je prebogata kvercetinom, sastojkom koji istovremeno jača imunitet i snižava krvni pritisak. Sačuvajte koru i ubacite je u supe, gulaše i variva, pa izvadite pre jela.
Kora lubenice
Pročitajte još: Jednostavno, a UKUSNO: Brzinski ručak iz rerne koji se sam SPREMA (RECEPT)
Kora lubenice je prebogata citrulinom, važnom aminokiselinom koja poboljšava krvotok. Ubacite komade lubenice sa korom u jači blender, dodajte malo pomorandže i dobićete ukusan i zdrav smuti.
Listovi brokolija
Iako to nikada ne bismo pomislili, već bi ovaj deo brokolija prvo bacili u kantu za smeće, listovi brokolija puni su vitamina A, C i kalcijuma, više nego ostatak brokolija pa ih obavezno stavite u supe i variva.
Semenke dinje
Pročitajte još: Ako ne volite da trčite vežbajte u kući: Evo 4 lakih vežbi
Semenke ovog voća su prepune vlakana, proteina, magnezijuma i vitamina E, a peku se u pećnici kao i bundevine semenke.
Stabljika blitve
Kad je ljubičasto-crvena, to znači da je bogata karotenoidima, snažnim antioksidansima i vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Ubacite ih u bilo kakva jela i uživajte.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU