Oglas
· · Komentari: 0

Saveti za uređenje enterijera koji utiču na energetsku efikasnost

Svest o zaštiti energenata i životne sredine raste, tu nema dileme, a posebno je porasla kada je građevina u pitanju

1664446463_pexels-pixabay-276583.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Tokom svakog planiranja izgradnje, a onda i uređenja najrazličitijih enterijera, bitno je da se energetska efikasnost posmatra kao jedan od presudnih faktora. Iz dva razloga: zaštite životne sredine i zaštite kućnog budžeta.

Skoro na svakom koraku mogu da se ostvare važni benefiti, jer prostora za ovakvo razmišljanje ima u svakom ćošku vašeg doma, počev od njegove izgradnje, preko uređenja, pa sve kroz svaki dan života u njemu.

Ukoliko ste i sami u procesu sređivanja doma i planiranja useljenja, verujemo da će vam ovi saveti biti od velike koristi.

Projektovanje enterijera i energetska efikasnost – o čemu voditi računa?

Priprema prostora za život ne podrazumeva samo estetiku i udobnost u biranju nameštaja i detalja koji će vas okruživati, već stvaranja doma koji će biti i lep i funkcionalan i efikasan, a u kojem ćete se istovremeno osećati prijatno i bezbedno.

U tom smislu, podrazumevaju se tople prostorije, manje troškova, udoban život u svakom smislu i zato je energetska efikasnost jedna od glavnih stavki koja se podrazumeva kada se radi projektovanje enterijera, budući da se na taj način sve ovo i dobija.

Grejanje

Ako počnemo od grejanja, važno je najpre odrediti sam izvor. Sve popularniji, kvalitetniji, a najjeftiniji način jeste podno grejanje koje koristi pumpe. Posebnost je u tome što pumpe u najmanjoj meri koriste električnu energiju, a u najvećoj prirodne resurse, poput vode ili vazduha. Naravno, sistem koristi i određen ogrev, bilo da je to ugalj, drvo ili pelet, ali s obzirom na efikasnost celog sistema.

Troškovi su najminimalniji u odnosu na sve ostalo. Zato vas u momentima kada dolazi do nestanka sirovina i poskupljenja, cene uglja neće mnogo izmestiti iz zone komfora, a vi možete normalno da nastavite da koristite svoj sistem grejanja koji štedi budžet i ne utiče katastrofalno na životnu sredinu.

Šta možete još da uradite u okviru ovoga?

Pločice kao izbor za podno grejanje

Postoji veći broj podnih obloga koje možete koristiti kada postavljate podno grejanje. Između tarketa i laminata, u određenim prostorijama mogu i pločice da dođu u ozbir, jer se odavno ne koriste samo za kuhinje i kupatila, već i druge prostorije. Materijali od kojih se prave, manja debljina, čine ih efikasnim kada je otpuštanje toplote u pitanju, pa vam više neće biti teško da u sred zime gazite po njima, a tu je i momenat održivosti. Pločice su otporne na habanje, lake za održavanje, ne proizvode dodatnu prašinu, pa eto efikasnosti i u tom pogledu.

Uz konstantan rast ceni uglja, više nego ikada je važno postizanje energetske efikasnosti

Pri samoj izgradnji, renoviranju, kada je u toku projektovanje enterijera, stolarija i fasada moraju da budu u prvom planu. Ovo je ulaganje koje u svakom domu najviše utiče na energetsku efikasnost. Kvalitetna i uredna stolarija će učiniti da u vašem domu uvek bude moguće održati temperaturu po vašoj želji, bez dodatne potrebe za pojačavanjem grejanja i neplaniranim troškovima za ogrev.

Čuvajući temperaturu istom, smanjiće potrošnju energenata, pa samim tim čuvati vazduh oko vas i vaš novčanik. U tom smislu, fasada i stolarija smanjuju čak i potrebu za grejanjem na početku i kraju sezone, pa cene uglja i kada se penju neće moći da vas uplaše u meri u kojoj strepe oni kod kojih energetska efikasnost nije tema o kojoj se misli.

Na koji način ste vi organizovani? Da li čuvate okolinu u kojoj živite i na koji način o tome brinete?

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas