Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за уређење ентеријера који утичу на енергетску ефикасност

Свест о заштити енергената и животне средине расте, ту нема дилеме, а посебно је порасла када је грађевина у питању

1664446463_pexels-pixabay-276583.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Током сваког планирања изградње, а онда и уређења најразличитијих ентеријера, битно је да се енергетска ефикасност посматра као један од пресудних фактора. Из два разлога: заштите животне средине и заштите кућног буџета.

Скоро на сваком кораку могу да се остваре важни бенефити, јер простора за овакво размишљање има у сваком ћошку вашег дома, почев од његове изградње, преко уређења, па све кроз сваки дан живота у њему.

Уколико сте и сами у процесу сређивања дома и планирања усељења, верујемо да ће вам ови савети бити од велике користи.

Пројектовање ентеријера и енергетска ефикасност – о чему водити рачуна?

Припрема простора за живот не подразумева само естетику и удобност у бирању намештаја и детаља који ће вас окруживати, већ стварања дома који ће бити и леп и функционалан и ефикасан, а у којем ћете се истовремено осећати пријатно и безбедно.

У том смислу, подразумевају се топле просторије, мање трошкова, удобан живот у сваком смислу и зато је енергетска ефикасност једна од главних ставки која се подразумева када се ради пројектовање ентеријера, будући да се на тај начин све ово и добија.

Грејање

Ако почнемо од грејања, важно је најпре одредити сам извор. Све популарнији, квалитетнији, а најјефтинији начин јесте подно грејање које користи пумпе. Посебност је у томе што пумпе у најмањој мери користе електричну енергију, а у највећој природне ресурсе, попут воде или ваздуха. Наравно, систем користи и одређен огрев, било да је то угаљ, дрво или пелет, али с обзиром на ефикасност целог система.

Трошкови су најминималнији у односу на све остало. Зато вас у моментима када долази до нестанка сировина и поскупљења, цене угља неће много изместити из зоне комфора, а ви можете нормално да наставите да користите свој систем грејања који штеди буџет и не утиче катастрофално на животну средину.

Шта можете још да урадите у оквиру овога?

Плочице као избор за подно грејање

Постоји већи број подних облога које можете користити када постављате подно грејање. Између таркета и ламината, у одређеним просторијама могу и плочице да дођу у озбир, јер се одавно не користе само за кухиње и купатила, већ и друге просторије. Материјали од којих се праве, мања дебљина, чине их ефикасним када је отпуштање топлоте у питању, па вам више неће бити тешко да у сред зиме газите по њима, а ту је и моменат одрживости. Плочице су отпорне на хабање, лаке за одржавање, не производе додатну прашину, па ето ефикасности и у том погледу.

Уз константан раст цени угља, више него икада је важно постизање енергетске ефикасности

При самој изградњи, реновирању, када је у току пројектовање ентеријера, столарија и фасада морају да буду у првом плану. Ово је улагање које у сваком дому највише утиче на енергетску ефикасност. Квалитетна и уредна столарија ће учинити да у вашем дому увек буде могуће одржати температуру по вашој жељи, без додатне потребе за појачавањем грејања и непланираним трошковима за огрев.

Чувајући температуру истом, смањиће потрошњу енергената, па самим тим чувати ваздух око вас и ваш новчаник. У том смислу, фасада и столарија смањују чак и потребу за грејањем на почетку и крају сезоне, па цене угља и када се пењу неће моћи да вас уплаше у мери у којој стрепе они код којих енергетска ефикасност није тема о којој се мисли.

На који начин сте ви организовани? Да ли чувате околину у којој живите и на који начин о томе бринете?

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas