Oglas
· · Komentari: 0

Učite dete da čita? Pet saveta za brže i lakše učenje

Kako naučiti dete da čita? Verovatno postavljate sebi ovo pitanje ako imate dečaka ili devojčicu u vrtiću

1696339198_shutterstock_278161865.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Neka deca će sama pokazati interesovanje za učenje slova i knjige, ali nekima je potrebno malo pomoći. Evo kako naučiti dete da čita, bez pritiska ili prevelikih očekivanja - probudićete njihovo interesovanje za čitanje prirodno i lako! 

Najboljih pet saveta oko kojih se stručnjaci slažu - evo kako da načite dete da čita!

1. Okružite dete pisanim rečima

Okružite svoje dete knjigama i pisanim materijalima. Uverite se da imaju lak pristup raznim materijalima za čitanje koji su primereni uzrastu. Ovo može uključivati dečje knjige, časopise, pa čak i zabavne natpise po kući. Što su više izloženi rečima i slovima, to će im biti bliži i zanimljiviji. Želeće sami da ih pročitaju!

 2. Vežbajte zajedno zvukove

Fonika je osnova čitanja. Naučite svoje dete zvukovima koje svako slovo proizvodi i kako se kombinuju da bi formirali reči. Koristite zabavne aktivnosti kao što su igre rimovanja reči da biste ih učinili zanimljivim.

 3. Koristite sva čula

Naučiti dete da čita nije pitanje samo gledanja slova i razumevanja reči. Neka uključi sva čula - ohrabrite dete da prstima prati slova, koristi magnetna slova da formira reči ili čak glumi priče. Ovaj pristup pomaže u jačanju pamćenja i razumevanja uključivanjem više senzornih puteva.

4. Redovno čitajte zajedno

Čak i ako vaše dete još uvek ne mora da nauči da čita, čitanje naglas je divna zajednička aktivnost, pobuđuje interesovanje za svet oko nas i maštu! Čitanje naglas vašem detetu je jedan od najefikasnijih načina da izgradite veštine čitanja. Izaberite raznovrsne knjige, uključujući i one malo iznad njihovog trenutnog nivoa čitanja. Ovo ih izlaže novim rečima i pojmovima, proširujući njihov rečnik i razumevanje.

5. Podstaknite ljubav prema čitanju

Negujte pozitivan stav prema čitanju tako što ćete ga učiniti prijatnim iskustvom. Pustite dete da bira knjige koje ga zanimaju i budite strpljivi i podržavajte ga dok se kreće kroz stranice. Pohvalite svaki trud i proslavite svaki napredak, ma koliko mali!

Zapamtite, svako dete će naučiti da čita sopstvenim tempom, zato budite strpljivi i fleksibilni. Na mamama i tatama, ali i drugim članovima porodice, važan je zadatak da taj proces za dete bude prijatan i pozitivan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas