Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Учите дете да чита? Пет савета за брже и лакше учење

Како научити дете да чита? Вероватно постављате себи ово питање ако имате дечака или девојчицу у вртићу

1696339198_shutterstock_278161865.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нека деца ће сама показати интересовање за учење слова и књиге, али некима је потребно мало помоћи. Ево како научити дете да чита, без притиска или превеликих очекивања - пробудићете њихово интересовање за читање природно и лако! 

Најбољих пет савета око којих се стручњаци слажу - ево како да начите дете да чита!

1. Окружите дете писаним речима

Окружите своје дете књигама и писаним материјалима. Уверите се да имају лак приступ разним материјалима за читање који су примерени узрасту. Ово може укључивати дечје књиге, часописе, па чак и забавне натписе по куц́и. Што су више изложени речима и словима, то ц́е им бити ближи и занимљивији. Желеће сами да их прочитају!

 2. Вежбајте заједно звукове

Фоника је основа читања. Научите своје дете звуковима које свако слово производи и како се комбинују да би формирали речи. Користите забавне активности као што су игре римовања речи да бисте их учинили занимљивим.

 3. Користите сва чула

Научити дете да чита није питање само гледања слова и разумевања речи. Нека укључи сва чула - охрабрите дете да прстима прати слова, користи магнетна слова да формира речи или чак глуми приче. Овај приступ помаже у јачању памц́ења и разумевања укључивањем више сензорних путева.

4. Редовно читајте заједно

Чак и ако ваше дете још увек не мора да научи да чита, читање наглас је дивна заједничка активност, побуђује интересовање за свет око нас и машту! Читање наглас вашем детету је један од најефикаснијих начина да изградите вештине читања. Изаберите разноврсне књиге, укључујуц́и и оне мало изнад њиховог тренутног нивоа читања. Ово их излаже новим речима и појмовима, проширујуц́и њихов речник и разумевање.

5. Подстакните љубав према читању

Негујте позитиван став према читању тако што ц́ете га учинити пријатним искуством. Пустите дете да бира књиге које га занимају и будите стрпљиви и подржавајте га док се крец́е кроз странице. Похвалите сваки труд и прославите сваки напредак, ма колико мали!

Запамтите, свако дете ће научити да чита сопственим темпом, зато будите стрпљиви и флексибилни. На мамама и татама, али и другим члановима породице, важан је задатак да тај процес за дете буде пријатан и позитиван.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas