· · Komentari: 0
MOJA BAŠTA

Grm koji cveta od jeseni do proleća: Evo kako se gaji NEODOLJIVA kamelija

Kamelije su, prema mišljenju stručnih baštovana, najcenjenije cveće

1620289723_kamelija.JPG
Foto: Printscreen/Instagram

Razlozi za to su jasni: uspevaju u blagoj klimi, dostupni su u hiljadama sorti. Kameliju smatraju za najstarijom kultivisanom biljkom na svetu. 

Reč je o žbunu koji sporo raste ali jako dugo živi i ima predivne cvetove.

Ovi širokolisni zimzeleni grmovi imaju izdržljivo, sjajno lišće i raskošno cveće. 

Kamelija voli polusenku i senku, toplu i vlažnu zelju i da je zaštićena od sunca i vetra. Jako dobro podnosi hladnoću.

Kamelija cveta u trećoj godini  i zato je najbolje da kupite sadnicu iz rasadnika.

Od nekoliko stotina divljih vrsta kamelije, baštovani su napravili nekoliko hiljada kultivara. Među njima je najpoznatija Kamelia japonica. Uzgaja se lako kako u bašti, tako i u saksiji. Za nju je karakterističan veliki cvet, koji može biti jednobojan (od bele do crvene boje) ili šaren.

Sadnja:

Kada saditi: U zonama 8-10, kamelije se mogu saditi u jesen, zimu ili proleće. Međutim, u zoni 6 ili 7 ih je bolje saditi u proleće kako bi se omogućilo uspostavljanje korenja pre nego što nastupi hladnije vreme.
Gde saditi: Lokalitet na mestu zaštićenom od vetra. U vrućim klimatskim uslovima locirajte ih tamo gde su zaštićeni od jake svetlosti ili sunca može da opeče lišće.
Kako saditi: Biljni nivo sa površinom tla; posebno izbegavajte preduboku sadnju. Rupa za sadnju treba da bude duboka kao matična kugla i dvostruko šira. Ponovo napunite i ubacite koren u rupu duboku od 6 do 8 cm. Centrirajte biljku i napunite, naginjući zemlju prema stranama. Vrh cveća treba da bude 4-8 cm iznad nivoa tla. 

Zalivanje

Potrebno je zalivanje kada je tek posađena i kada su ekstremne suše. Biljke nakon 3 godine starosti ne traže puno vode, ali svakako kada ih zalivate proverite da li je zemljište dobro drenirano.

Prihrana

Koristite đubrivo za kamelije u proleće, nakon što cveće opade, zatim još jednom u leto, posebno ako primetite da raste sporo ili da lišće izgleda retko i počne da gubi svoju tamno zelenu boju. Važno je da biljke leti ne zalivate dan pre prihrane. Ne treba preterivati ako je biljka već u plodnoj zemlji jer tada joj je potrebno malo đubriva. Takođe, ne treba da se prihranjuje ako je bolesna. Posle avgusta nije potrebno đubriti jer biljka ulazi u period mirovanja.

                           Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.