· · Komentari: 0
BAŠTA

Vreme je da razmišljate o PROLEĆU: Zasadite zumbule, NARCISE i obavezno krokuse

U novembru se sade lukovice zumbula, narcisa, lale i krokusa.

1604997276_daffodils-4912672_1280.jpg
Foto: Piksabej

Vredni baštovani u novembru imaju najviše posla, jer čiste travnjak od lišća , sakupljaju ga i nose u kompostište kako bi ga koristili kao kao prirodno đubrivo. Sada se orezuje žbunje i živa ograda, uklanjaju suve grane drveća, ali najviše posla ima oko lukovica.

Pročitajte još: Evo odgovora na NAJTEŽE PITANJE: Kako da KRALJICU ZIME sačuvate za narednu godinu

Narcis u saksiji?
Lukovice mogu da se sade i u saksiji: po jedna u svakoj. Nakon sadnje saksija se stavi u posudu sa vodom, kako bi se zemlja dobro natopilo i onda se ocedi. Onda se saksija odnese na hladno i tamno mesto do prvih listova, onda se premešta na prozorsku dasku.

Lukovice jednogodišnjeg cveća se sada vadi iz zemlje. Ove lukovice se čiste, osuše i čuvaju za prolećnu sadnju. Uporedo sa vađenjem letnjih lukovica, sada se sade prolećne. Sada je trentuak kada se u zemlju vraćaju lukovice zumbula, narcisa, lale i krokusa.

Prve se sadie lukovice zumbula i narcisa, a onda lala i krokusa. O tome kako se sade lukovice lala detaljno možete pročitati OVDE.

U kasnu jesen se sade i irisi, đurđevak i biljke koje zimu provode pod zemljom.

Lukovice zumbula se sad u grupama po tri, tako što se ukopa dve trećine  dužine, a trećina se ostavi da viri iz zemlje.

Pročitajte još: Stižu HLADNI dani, pripremite sa decom KOLAČE za PTICE

Sada se planira prolećni izgled vrta Foto: Peksel

Lukovice narcisa se sade na dubini od 15-20 santimetara, a ne sade se pregusto, jer se brzo šire.

Pročitajte još: NIKO joj NIŠTA NE MOŽE, jača je od ZIME! Zasadite je i ZABORAVITE!

Lukovica krokusa se sadi na dubini lukovice, pa se pospe rastresitom zemljom. Krokusi če prvi procvetati i najaviti proleće.

Krokus će prvi najaviti proleće...

U novembru se u bašti sade i ostale biljke koje zimu provode u stanju podzemnih izdanaka, a razdvajaju se deobom. Takve su: perunika , đurđevak i božur.

Pročitajte još: UŠUŠKAJTE kaktuse i uradite još nekoliko stvari kako bi BILJKE PREŽIVELE ZIMU

Da bi bili sigurni da će lukovice procvetati dezinfikujte  ih ridomilom, tako što ćete ih potopiti, a onda osušiti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.