· · Komentari: 0
LUKOVICE

Nigde zemlje, a ZUMBUL cveta i miriše. Magija? Ne, ovo je TAJNA

Još se zima nije "zaukala", a u cvećarama možete da kupite prolećne lukovice koje uveliko cvetaju. Kako je to moguće?

1609853195_zumbul.jpg
Foto: A. M.

To je pravo umeće baštovana da uživa u cveću kad god poželi, a ne samo kada je sezona. Drugi misle da je prevremeno cvetanje biljaka njihovo maltretiranja. Evo o čemu je reč.

Pročitaje još: Baštovan Srđan savetuje: Spasite simbol praznika i za narednu godinu

Reč je o "hlađenim lukovicama" koje se početkom jeseni stave u zamrzivač koji prevari biljku. Naime, biljka misli da je počela zima i kada se, posle mesec dana izvade, spremne su da se probude. Ovo rade stručnjaci i ubacuju lukovice u specijalne zamrzivače.

Ipak, morate biti svesni da veličina biljke i cveta neće biti raskošna kao kod lukovice koja raste u zemlji, a pogotovo ne kao one koje su u bašti.

tek je počela zima, a vesnici proleća su budni Foto: A. M.

Na taj način se dobija lukovica spremna da raste. To se najčešće radi sa lukovicama zumbula.

Kada precvetaju...
Da bi ove likovice preživele sledeću godinu morate ih posaditi u zemlju, da se nahrane.

Pročitajte još: Probajte nešto drugačije: I zvanično ovo je NAJRUŽNIJA sobna biljka

Ove lukovice mogu da se posade i uz pravilnu negu će brzo krenuti listovi, a onda i cvet. Međutim, mnogo je zanimljivije gajiti ih u staklenoj vazi. Naime, treba nabaviti vazu koja ima suženje na vrhu, kako bi lukovica ostala suva. Voda se sipa i stalno dodaje samo do korena, dok gornji deo ostaje suv.

Ako nemate ovakvu vazu, uzmite bilo kakvu i na dno ubacite šljunak. stavite vatu natopljenu vodom i spustite lukovicu. Veoma brzo će pustiti korenčiće. Redovno dosipajte malo vode i kvasite samo vatu.

Pročitajte još: BILJKE vam ne uspevaju: Ovi znakovi ukazuju na to da ih PREVIŠE ZALIVATE

Ovakav način gajenja lukovica je odličan za školsku decu, jer mogu da svakog dana gledaju kako se razvija korenov sistem i prate napredak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.