Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРАВА

БЕЧ "запослио" 70 оваца да КОСЕ траву, а на конкурсу победиле оне које су ТОЛЕРАНТНЕ на СТРЕС

Еколошке косилице зиму проводе у штали, а на пролеће се поново крећу на посао. Овце су веома вредне и за пола године покосе више од седам хектара!

2019-05-08-cf2_4371-jpg.jpg
Фото: Еурокомпр
Oglas

Не загађују околину и не стварају буку, а Бечлијама се много допадају. Извођење оваца на испашу је пилот-пројекат Града Беча и једна од бројних мера ЕУ-пројекта "LIFE DICCA". У оквиру овог пројекта који је започео 2019. године и који ће трајати пет година ради се о развоју мера да се Дунавско острво у Бечу припреми за изазове у вези са променом климе.

Прочитајте још: Не експериментишите са егзотичним биљкама, послушајте савете старих СЛОВЕНА и засадите у ВРТУ ових 9 које ће БУЈАТИ

Након зимске паузе у штали, недавно је на северни део Дунавског острва донето 70 оваца да "раде" као природне косилице.

- Драго ми је што можемо да наставимо са пројектом на острву везано за спровођење мера против промене климе - каже чланица градског већа за екологију Ули Зима.

Пројекат траје пет година и ако покаже успешним овце ће наставиће са радом.

Овце као "еколошке косилице" не загађују околину и не стварају буку. У односу на прошлу годину стадо је повећано, има доста јагњади који су на свет дошли зимус. На острву се налазе само женке свих генерација бовшке пасмине. Оне су веома отпорне и толерантне на стрес, добро подносе сушне пределе и велику врућину. Овце нису у власништву Града Беча већ припадају предузећу "WYKbio.pflanzen".

Прочитајте још: На балкону од пет квадрата може да се добије 10 килограма ПОВРЋА

Животиње су ограђене и после недељу дана, мобилна ограда се помера на друге делове острва. Током 2019. године за скоро шест месеци овце су "покосиле" површину од 73.000 м2 тј. 7,3 ха.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas