Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Топ 10 најбољих градова на свету за живот 2023. године: На 1.месту је град у суседству, а изабран је између 173 градова!

Изузев система здравствене заштите и образовања, том приликом је анализирана и инфраструктура, затим стабилност и животна средина

1689926022_shutterstock_169987028.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

И ове године се на првом месту листе ЕИУ (Ецономист Интеллигенце Унит) најбољих градова за живот на целом свету нашао главни град Аустрије.

Међу чак 173 града, Беч је окарактерисан као најбољи за живот. Изузев система здравствене заштите и образовања, том приликом је анализирана и инфраструктура, затим стабилност и животна средина.

На другом месту ове престижне листе је дански Копенхаген.

Иако је недавно био ван листе 10 најбољих градова за живот, Сиднеј је ове године заузео четврто место, а претходи му још један аустралијски град - Мелбурн.

Чак три града у Канади нашла су се на овогодишњој листи и то Ванкувер, Торонто и Калгари, који са Женевом дели седмо место. Осим Женеве, на овој листи је и Цирих.

- Прекид ограничења у вези са ковидом свеукупно је наговестио добре услове за живот у свету током ове године - навела је Упасана Дут из ЕИУ, преноси ЦНН.

Такође је изнела очекивања да ће, будући да се и економска и политичка снага полако померају према истоку, управо градови у тим регионима забележити благи напредак у позиционираности на овој листи.

Занимљив је податак да је рецимо Единбург прошле године заузео 35. место, а ове је пао на чак 58. позицију, мада су и Лондон и Стокхолм забележили значајан пад ове године.

- Ниједан од ових градова није забележио посебно оштар пад својих индексних резултата, али нису успели да остваре напредак који су многи градови, попут азијских, остварили у протеклој години - прецизирано је у извештају.

Чак 76,2 од могућих 100 максимална просечна оцена ове године, то је уједно и рекорд за претходних 15 година.

Највише су напредовали резултати у вези са системом здравствене заштите, а повећани су и параметри који се односе на инфраструктуру, али и културу, образовање и забаву.

Листа 10 најбољих градова за живот у 2023. години, од који два деле седмо место, изгледа овако:

1. Беч, Аустрија

2. Копенхаген, Данска

3. Мелбурн, Аустралија

4. Сиднеј, Аустралија

5. Ванкувер, Канада

6. Цирих, Швајцарска

7. Калгари, Канада

7. Женева, Швајцарска

9. Торонто, Канада

10. Осака, Јапан

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas