Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Како да препознате људе са СИНДРОМОМ ПЕТРА ПАНА: По чему се разликују

Лепршавост у понашању уме да буде симпатична, али када неко одбија да одрасте, упркос годинама, симпатије према детињем изразу почињу да се тање.

1605867969_Depositphotos_10113890_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

То што стално мења радна места, занимања, партнере и пријатеље, пориче одговорност, посвећеност и лојалност у било ком односу, тврдећи да баш тако треба, престаје да буде ствар тражења себе. Сигурно познајете бар једну такву особу, али вам је тешко да је повежете са Петром Паном, јунаком из света бајки, по којем је назван синдром бега од одрастања.

Како се он манифестује, шта га узрокује и како се превазилази?

Анђелка Јеличић, специјални педагог и породични психотерапеут каже да синдром Петра Пана не представља медицинску дијагнозу, али се користи за означавање сета понашања којима је неодговорност заједничка карактеристика.

Прочитајте још: Будите се уморни? Постоји најбоље ВРЕМЕ ЗА СПАВАЊЕ

- Оба пола, а не само мушкарци, могу да испољавају такве симптоме. Простор за бег од реалности остављен је кроз превише честе промене послова или непуно радно време. Процена потенцијала је нереална, као и планови за њихово испољавање, јер све личи на сањарење. Јавља се и неадекватно реаговање на стресне ситуације, као и неодговорност, несталност, егоцентрично понашање, одлагање обавеза и животних задатака и незрели механизми одбране.

Неиспуњена обећања

Када кажемо Петар Пан, одмах помислимо на шармантног дечака из бајке и његову Звончицу. Али шта он заправо симболизује у реалном свету?

Шта се дешава?
Заправо је реч о шоку који особа доживљава прелазећи из фазе када је родитељ чинио све, а она била заштићена и изолована од било каквих дужности и одговорности, у поглавље када мора сама да се побрине за себе. Као реакција на то може да се јави избегавање обавеза и константна очекивања од других, што спречава прелазак у стадијум функционалне одрасле особе

- У нама је свима добро позната личност кроз коју се отвара прозор, баш као у причи, ка свету привлачне фантазије самодовољности, омнипотенције и вечног детињства. Реалност времена које протиче може се занемарити. Овакав свет је сигурно привлачан и посматрачу, без обзира на страх од његове лепршавости и несталности. Петар Пан може улетети и излетети из опасности, конфликта. Сам прави планове и распореде, креира ко ће бити чланови његове породице, али не на друштвено прихватљив начин, већ привлачењем других изгубљених дечака, који можда не желе да буду једнако изгубљени као он. Овако описан, Петар Пан је, бар на тренутак, свакоме привлачан. Ипак, урањање у хировитост и успомене из детињства, препреке су суочавању са реалношћу сопственог постојања - објашњава терапеут.

Прочитајте још: ХРАБРА, СПРЕТНА, ДОМИШЉАТА: Најлепшим речима је Никола Тесла описивао мајку, од које је наследио изумитељски дар (ФОТО)

Rеалност тражи и провоцира раст - кроз учење, однос према ауторитетима, подношење фрустрација, повреде у партнерствима, постављање граница и себи и световима који нас окружују.

Непоузданост као константан образац понашања је овде нужност. Обећања се не испуњавају и постоји мноштво оправдања зашто нешто није учињено.

Идеализованје прошлости

Тешкоће са везивањем су један од могућих израза особа са синдромом Петра Пана. Оне често мењају партнере, али се дешава и да уколико добију безусловну љубав, једнаку родитељској, остану само са једним. Међутим, таква веза сама по себи не значи раст и развој. Напротив, спутавајућа је за оба партнера.

Тешке емоције и изазови могу да буду поље избегавања.

-  Уколико се ствари не одвијају на начин на који особа то жели, може да постане узнемирена, љута, отворено исказује фрустрације или се носи са стресом на нездраве начине (кроз злоупотребу алкохола и других психоактивних супстанци) - објашњава специјални педагог.

Прочитајте још: Која је то земља увела обавезу СПАВАЊА НА ПОСЛУ?

Недостатак дисциплине и граница током одрастања може да буде један од узрока синдрома. Превише заштитнички родитељски однос према детету уз изостанак учења о животним вештинама, некад доведи до избегавања одговорности.

- До синдрома Петра Пана може доћи и уколико је процена личних капацитета у нескладу са реалним постигнућима, односно када постоји економска несигурност. Уосталом, проблем представља и недостатак вештина за одрасло доба, што нема везе са нивоом образовања. Плаћање рачуна, казни, правилно располагање приходима и слично, теме су које се не обрађују у школама и на факултетима. Али образовање, ипак, има значајан утицај кроз учење о одговорности, улагање труда, излагање фрустрацијама и располагање временом - поручује саговорница.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas