· · Коментари: 0
сан

Будите се уморни? Постоји најбоље ВРЕМЕ ЗА СПАВАЊЕ

Када је најбоље време за спавање?

1605707945_Depositphotos_2978646_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Према подацима из Тхе Слееп Цоунцил-а из 2017. године, најпопуларније време за спавање је негде између 22 и 23 сата. Ипак, приближно трећна људи остаје будно до поноћи, а 18 посто иде у кревет тек након поноћи.

Које је најбоље време за спавање ноћу?

Када је реч о времену од 22 до 23 сата, Савет за спавање се веома залаже за овај избор.Ово је идеално време јер тада телесна температура и ниво кортизола, хормона стреса, почињу да падају. Ноћ пада, ваш мозак ће такође почети да производи мелатонин, хормон који вам је потребан да бисте се осећали поспано. Према њиховим подацима, 22:10 је најбоље време за гашење светла. Открили су да је ово одабрано време за спавање оних који имају „најбоље“ рутине спавања и да је то, пак, створило здравије прехрамбене навике - 82 процента оних који имају редовно спавање такође су имали доследно рутине дијете и фитнеса и 74 посто редовних спавача такође је лакше одржавало здраву тежину.

Прочитајте још: НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ: Када да не крећете на пут, који дан није добар за нови посао, а којим се рађају најсрећнија деца!

22:10 је најбоље време за гашење светла

Ово време омогућава дубоко спавање, даје вам 90 минути предноћни не-РЕМ сан и, у зависности од вашег јутарњег аларма, требало би да вам омогући ноћни сан у трајању од 8 сати.

- Неки од нас су природно склони да буду ноћне сове, док други више воле да спавају раније и рано се пробуде. Ако не желите да будете поспани до поноћи, немојте се присиљавати да идете на спавање у 22 сата у нади да ћете се пробудити свежији. Најбољи савет је да нађете време за кревет које вам одговара и покушајте да га се придржавате.

Фото: Депосит

Шта је са циклусима спавања?

Још једна ствар коју можда треба узети у обзир су циклуси спавања. Сваки циклус сна траје 90 минута, током којих пролазимо кроз пет фаза: четири "не-РЕМ" фазе и РЕМ фаза сна, и све оне понављају се током ноћи све док се не пробудимо. Спавање зато не би требало да посматрате као активност од осам сати, него више циклуса од сат и по времена.

Прочитајте још: Да ли сте знали? Шта БОЈА ОЧИЈУ открива о вама

Сваки циклус сна траје 90 минута.

У првој фази, ми смо у лаганом сну, а најдубљи сан је у четвртој фази, непосредно пред РЕМ фазу у којој најчешће сањамо и која је заправо најближа будном стању.

Најлошији тренутак за буђење је током четврте фазе сна.

Најлакше се будимо док смо у првој фази и у РЕМ фази сна, и тада се будимо одморни и свежи. На пример, уколико треба да устанете у осам ујутру, најбоље је у кревет отићи у 22:46, 00:16, 01:46 или 03:16.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.