Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Колико нам је ЈОДА потребно на дневном нивоу: Важан је за очување имунитета

Јод је најпознатији као минерал који је важан за правилан рад штитне жлезде јер је основни градивни елемент хормона ове жлезде.

1610547390_Depositphotos_81644480_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Међутим, често заборављамо да ендокрини систем не може да се раздвоји од здравља целог организма.

Штавише, баш штитњача регулише наш метаболизам, који је - као што је све познатије - скоро друго име за имунитет. Изузетно је важно да у организму имамо довољно јода, премда је реч о врло малој количини. Међутим, пошто тело не може само да га производи, неопходно је да га редовно уносимо.

Прочитајте још: Како да за ДЕСЕТ минута одрадите пун тренинг као позната МАНЕКЕНКА

Мањак јода може се препознати по наглом добијању килограма. Једноставно речено, тело много спорије разлаже храну и претвара је у енергију. Његов дефицит доводи и до тегоба као што су анксиозност, лупање срца, нервоза, дрхтавица.

И нерасположење и проблеми са памћењем могу имати везе са недовољном  количином  јода  у  организму.

Дневне потребе за јодом су од 150 до 200 мг дневно, уз напомену да труднице и дојиље треба да узимају више - најбоље је да се консултују са својим лекаром.

Фото: Депосит

Ако због неких здравствених или других разлога избегавате со, морате јод узимати из других извора. То је посебно важно за општу отпорност организма на болести, јер су антиоксидативна својства снажна као код витамина Ц и цинка.

Уколико узимате барем 2 до 3 грама свеже соли дневно, имаћете довољно јода под условом да користите јодирану.

Прочитајте још: Вест преплавила мреже: Погледајте како даме вежбају ЈОГУ напољу и истовремено држе НЕОБИЧНУ дистанцу (ФОТО)

Јода највише има у морској храни - риби, раковима али и алгама. У намирницама које се узгајају на земљи, наћи ћете га у јајима, месу, орасима и млечним производима, а најсигурнији извор је јодирана со. Суплементе узимајте само уз консултацију са лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas