· · Коментари: 0
природа

КОИ ШАРАН, од трпезе до статусног симбола: Зашто ова риба вреди као 20 станова у Београду (ФОТО)

Прошле године Кои шаран проглашен је нациоланом рибом Јапана.

1613309734_Depositphotos_21599223_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Постоје провинције у Јапану где се људи генерација баве произовдњом Кои шарана. Најскупљи примерци достижу цену до невероватних два милиона долара, те постају статусни симбол. Воде порекло од дивљих шарана Азије.

Некада су их јели, али сада коштају 2 милиона долара!

Некада су гајени како би се јели, али временом њихове прелепе променљиве боје дале су им титулу "живих драгуља". Далеке 1900. године њихова популарнос почела је да расте.

У Јапану су постале трежени колекционарски "предмет". Достигавши цене у милионским износима.

Прочитајте још: Да ли знате шта све ваш ПАС ТРПИ од вас? За почетак, не ГЛЕДАЈТЕ у њега!

Чувају се као кућни љубимци.

Ова традиција узгајања преноси се са генерације на генерацију. Постоји око 70 врста нишикоги шарана, подврста скупоценог кои шарана.  Живе од 20 до 30 година, а најлепши су око 10 године.

Фото: Депосит

Њихов квалитет и цена одређује се обликом, сјајем и бојама. Узгајање кои шарана у Јапану је уздигнуто на ниво спорта. Најбољи примерци доносе уносне нагарда на такмичењима и њачешће бивају продати у јако великим износима.

Узгајање кои шарана у Јапану је уздигнуто на ниво спорта.

Прочитајте још: МАЧКЕ не воле да се носе у РУКАМА, а ово су РАЗЛОЗИ

Како би се добио најбољи изглед узгајају се у најквалитетнијој планинској води и хране се пођеднако добром храном. Ове рибе имају одличан осећај за укус и могу да одреде која храна им одговата, а која не.

Кои је у Јапану симбол љубави и пријатељства.

Ови фактори су апсолутно неопходни да би се узгојила најквалитетнија риба. Јер на такмичењима сваке године учествује и по 2000 риба ове врсте.

Након такмичења кои шарани одлазе на аукцју и продају се купцима широм света. Прошле године проглашени су навољенијом рибом Јапана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.