Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Светска премијера

"Масерати" промовисао најснажније моделе икада! (ВИДЕО)

Чувена италијанска радионица спортских аутомобила "набилдовала" серију "трофео"

1597128236_maserati-naslovna.jpg
Фото:"Масерати"
Oglas

Чувени италијански спортски бренд "Масерати" промовисао је своју најснажнију серију икада предсyтављајући "Трофеј колекшн" и тако отворио нову страницу своје историје. Сада су сва три бисера овог ексклузивног бренда чланови моћне "Трофеј колекције" "леванте", "гибли" и "кватропорте"!
За светску промоцију одабрани су модели који заједно својим "колорима" чине боје италијанске заставе. Зеленом се дичи "кватропорте", белом "леванте" и црвеном "гибли".

Прочитајте још: У једном од омиљених летовалишта Срба ако испоштујете ОВАЈ УСЛОВ, резервација ће бити ЈЕФТИНИЈА

"Масерати" је представио истовремено и свој нови В (бензински агрегат). Из тих осам цилиндара "гибли" и "кватропорте" (3,8 литара радне запремине) уз помоћ "твин-турба" добијају на располагање 580 "коњских снага" при 6.250 обртаја и максимални обртни момент од 730 нм!

Фото:Масерати"

Овај мотор, који је раније стављен под хаубу "левантеа" направљен је у "Фераријевој" фабрици у Маранелу. Сада су "гибли" и "кватропорте", са поносом кажу у овој италијанској компанији, најбржи седани "масератија" у историји! максимална брзина ова два модела је 326 километара на час, док " леванте трофео" достиже 302 километра на час!

Прочитајте још: Суд у Лондону тврди да ова два аутомобила НЕ ЛИЧЕ: Шта ви кажете?

Сва три "трофеја" су опремљена и ИВЦ (интегрисани контролни систем) системом са специфичним сет-апом који гарантује сјајне, динамичне карактеристике возила али и безбедност на највишем нивоу чак и при изузетним брзинама. Лимузине "Масератија" имају и "корса" дугме које омогућују још више спортску вожњу.

Ту је и даље препознатљиви звук "Масератија" а додати су и бројни детаљи како би се и по изгледу јасно ставило до знања да је ово "трофејна колекција".

Точкови "гиблија" и "кватропортеа" су од 21 инча алуминијумски, "орион", док је "леванте" снабдевен још већим точковима од 22 инча, такође алуминијум "орион". Унутрашњост је баш онаква какву и очекујете од "Масератија". Луксуз и наглашене спортске црте.

Прочитајте још: Можете да га купите из фотеље али само ако сте веома брзи јер их има свега ДЕСЕТ!

Наравно ту су и неизбежни тач-скрин екрани. Код лимузина су од 10,1 инча, а код  "левантеа" 8,4 инча. Ту је усавршени МИА ("Масератијев интелигентни асистент") и сва могућа чудеса савремене аутомобилске технологије.

Модели "гибли" и "кватропорте трофео" биће прављени у фабрици АГАП ("Авокато Ђовани Ањели плант") у Груглиаску поктрај Торина, а "леванте трофео" у чувеној фабрици "Мирафјори" у Торину.     

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas