· · Коментари: 0
Историја

Да ли сте знали да је први возач аутомобила била ЖЕНА? (ФОТО)

На данашњи дан 1888. године Берта Бенц је решила да оде у посету мајци. Све остало је историја

1596623174_berta-benc-sinovi-eugen-i-ricard.jpg
Берта са синовима (Фото:"Мерцедес")

Први аутомобил, патентирао је као изум, 1886. године Карл Бенц. Чувену "моторну кочију број 3.". Иако генијалан инжењер Карл Бенц није много марио за "пробој на тржиште", с времена на време је приказивао свој ауто, али сматрао је да је "доста опасно" кренути на иоле дужи пут. Срећом, лепша половина Берта, била је одрешита госпођа, модерних схватања, којој ништа није било страно ни тешко.

Прочитајте још: Погледајте како је "Пежо" још од 1941. правио електричне аутомобиле (ФОТО)

И тако, једно рано јутро 5. августа 1888. године, решила је да оде у посету мајци из Манхајма у Форцхајм. Пут дуг 106 километара. Пробудила је своја два сина Еугена и Рихарда (имала је укупно четворо деце) и позвала их да јој помогну у до тада, невиђеној авантури. Синови су мало  припомогли код паљења, (гурали су мало даље од куће ауто да не би пробудили оца који им сигурно не би дозволио ни да крену на пут) сели у "моторваген" и заједно са мајком обрадовали баку.

Берта и Карл Бенц 1888. (Фото:"Мерцедес")

Сутрадан се Берта Бенц са синовима вратила из Форцхајма и ушла у историју као жена која је прва "озбиљно" возила аутомобил. Изазвала је у то доба невиђену медијску буку и халабуку што је, сматра се касније, било од кључног успеха аутомобилског гиганта који је настао на моделима Карла Бенца ("Мерцедес-Бенц").

Када су је питали шта јој је било најтеже у том путу који је трајао скоро пуна два дана, Берта је рекла сасвим озбиљно:Апотеке. Нису све имале гориво!

Прочитајте још: Можете да га купите из фотеље али само ако сте веома брзи јер их има свега ДЕСЕТ!

Ова рута се у Немачкој поштује као историјска и специјално је обележена, а када је пре неколико година "С-класа" без возача направила своју прву вожњу, за руту је управо изабрана ова деоница.

"Моторваген тип 3" (Фото:Мерцедес")

"Моторваген број 3" који је возила Берта Бенц имао је 2,5 "коњских снага". Имао је један цилиндар, радне запремине 1660 кубика и био је четворотактан, водено хлађен. Аутомобил је дуг 2.700 мм, широк 1.400 и висок 1.450 мм. Маса:350 кг. максимална брзина је 16 километара на час, а потрошња око 10 литара бензина на 100 километара. Зато је Берта сваки час морала да тражи апотеке које имају бензин јер је резервоар скромне запремине од свега 4,5 литара.                                   

                                        Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.