· · Komentari: 0
Istorija

Da li ste znali da je prvi vozač automobila bila ŽENA? (FOTO)

Na današnji dan 1888. godine Berta Benc je rešila da ode u posetu majci. Sve ostalo je istorija

1596623174_berta-benc-sinovi-eugen-i-ricard.jpg
Berta sa sinovima (Foto:"Mercedes")

Prvi automobil, patentirao je kao izum, 1886. godine Karl Benc. Čuvenu "motornu kočiju broj 3.". Iako genijalan inženjer Karl Benc nije mnogo mario za "proboj na tržište", s vremena na vreme je prikazivao svoj auto, ali smatrao je da je "dosta opasno" krenuti na iole duži put. Srećom, lepša polovina Berta, bila je odrešita gospođa, modernih shvatanja, kojoj ništa nije bilo strano ni teško.

Pročitajte još: Pogledajte kako je "Pežo" još od 1941. pravio električne automobile (FOTO)

I tako, jedno rano jutro 5. avgusta 1888. godine, rešila je da ode u posetu majci iz Manhajma u Forchajm. Put dug 106 kilometara. Probudila je svoja dva sina Eugena i Riharda (imala je ukupno četvoro dece) i pozvala ih da joj pomognu u do tada, neviđenoj avanturi. Sinovi su malo  pripomogli kod paljenja, (gurali su malo dalje od kuće auto da ne bi probudili oca koji im sigurno ne bi dozvolio ni da krenu na put) seli u "motorvagen" i zajedno sa majkom obradovali baku.

Berta i Karl Benc 1888. (Foto:"Mercedes")

Sutradan se Berta Benc sa sinovima vratila iz Forchajma i ušla u istoriju kao žena koja je prva "ozbiljno" vozila automobil. Izazvala je u to doba neviđenu medijsku buku i halabuku što je, smatra se kasnije, bilo od ključnog uspeha automobilskog giganta koji je nastao na modelima Karla Benca ("Mercedes-Benc").

Kada su je pitali šta joj je bilo najteže u tom putu koji je trajao skoro puna dva dana, Berta je rekla sasvim ozbiljno:Apoteke. Nisu sve imale gorivo!

Pročitajte još: Možete da ga kupite iz fotelje ali samo ako ste veoma brzi jer ih ima svega DESET!

Ova ruta se u Nemačkoj poštuje kao istorijska i specijalno je obeležena, a kada je pre nekoliko godina "S-klasa" bez vozača napravila svoju prvu vožnju, za rutu je upravo izabrana ova deonica.

"Motorvagen tip 3" (Foto:Mercedes")

"Motorvagen broj 3" koji je vozila Berta Benc imao je 2,5 "konjskih snaga". Imao je jedan cilindar, radne zapremine 1660 kubika i bio je četvorotaktan, vodeno hlađen. Automobil je dug 2.700 mm, širok 1.400 i visok 1.450 mm. Masa:350 kg. maksimalna brzina je 16 kilometara na čas, a potrošnja oko 10 litara benzina na 100 kilometara. Zato je Berta svaki čas morala da traži apoteke koje imaju benzin jer je rezervoar skromne zapremine od svega 4,5 litara.                                   

                                        Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.