· · Коментари: 0
МРШАВЉЕЊЕ

Кромпир дијета је ХИТ У СВЕТУ! Ево како функционише и како помаже да се изгуби тежина

Откривамо вам како да брзо изгубите вишак килограма, а да не ускраћујете себи јела од кромпира

1667164527_potatoes-gcb1cb080f_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Дијете са ниским садржајем  угљених хидрата потпуно елиминишу кромпир из исхране због високог садржаја угљених хидрата. Недавно, британски нутриционисти су открили да је кромпир с разлогом један од најпопуларнијих прилога, уз њега можете брзо и лако смршати.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Колико кромпира треба да једете да бисте достигли дневни унос калорија?

Нутритивна вредност кромпира је изненађујуће ниска, само 70 калорија на 100 грама и ово је чак мање од пиринча. Осим тога, кромпир садржи скроб и одржава осећај ситости дуго времена. А њене кртоле су богате и витаминима Ц (има га скоро као у јабукама), Б1, Б2, Б5 и Б6, магнезијумом, калијумом, калцијумом и аминокиселинама. У поврћу практично нема масти: мање од 0,1% на 100 грама, и то је још један разлог да се сматра погодним за дијететску исхрану. Главна ствар је искључити кремасте сосове и масне адитиве из исхране, који не дозвољавају да се отарасе нежељених центиметара.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Зашто би кромпир требало да буде укључен у мени исхране?

Сок који лучи кромпир има благо алкално дејство – због чега је поврће познато као кућни лек за превенцију гастроинтестиналних обољења. Несварљива влакна су попут влакана: набубре у стомаку, а засићење, с једне стране, долази брзо, а с друге, остаје дуго. Као резултат, жеља за храном се смањује. А кромпир делује опуштајуће и стимулише имуни систем, побољшава расположење и позитивно утиче чак и на тен.

Исправна припрема кромпира

Да би се сачувале све хранљиве материје, кртоле је потребно очистити тек након кувања или их уопште не чистити. У супротном, током топлотне обраде, витамини и елементи у траговима се губе.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Најдијеталнији начини кувања кромпира:

  • кромпир печен у рерни (претходно припремљене кришке треба посути са неколико капи маслиновог уља, а затим пржити до златно смеђе боје, и без соли;
  • охлађена супа од кромпира;
  • кувани кромпир који се охладио - охлађено поврће садржи знатно мање угљених хидрата од врућег (то је због структурних промена скроба).

Можете додати сирово поврће као што су шаргарепа, целер или краставац у оброке или направити фил од немасног свјежег сира. Ово ће вам помоћи да унесете разноврсност у исхрану и учините јело мање благим.

Која јела са кромпиром треба искључити из исхране ако планирате да смршате:

  • помфрит;
  • пржени кромпир;
  • тепсија од кромпира са сиром;
  • пире кромпир са путером и млеком (боље је кувати у чорби од поврћа).

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.