Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БОЕМ ТОРТА: Строго чувана за посебне моменте! (РЕЦЕПТ)

Југословени су је чували за посебне моменте и може се рећи да је ово права слатка бомба за оне који су зависни од слаткиша!

1649433731_boem.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Аурора Рецепти
Oglas

Ова слојевита посластица од лешника и чоколаде врло је популарна широм Балкана, а мање-више се свугде прави на исти начин. Неко преферира да уместо лешника користи орахе, неко смањи чоколаду како торта не би била толико слатка, а у сваком случају — сваки залогај је као магија!

Прочитајте још: Правимо мафине са бобичастим воћем: Уживајте у фантастичном укусу (РЕЦЕПТ)

Састојци:

За коре

12 беланаца
150 грама шећера
250 грама печених млевених лешника
2 кашике какаоа
 
За жути фил

пола литра млека
6 жуманаца
70 грама шећера
2 кесице ванил шећера
2 кашике брашна
2 кашике густина

За црни фил

6 жуманаца
70 грама шећера
4 штангле чоколаде
200 грама маслаца

За глазуру

3 кашике шећера
3 кашике воде
3 штангле чоколаде

Припрема

Коре

Умутити беланца са шећером у чврст снег, па додати млевене лешнике и какао. Лагано кашиком све умешати, па излити у посуду за печење, обложену пек-папиром или подмазану. Пећи у рерни претходно загрејаној на 180 степени, најмање пола сата.
Бисквит оставити да се прохлади, па исећи на три коре.

За жути фил

Умутити жуманца миксером, додати шећер и ванилил шећер, па кашиком мешати уз постепено додавање брашна. Размутити густим у мало одвојеног млека, па умешати у фил. Затим остатак млека скувати, скинути с ватре, додати фил, па скувати као пудинг. Оставити да се хлади.

За црни фил

Пенасто умутити жуманца и шећер, па ставити да кува на пари. При крају додати чоколаду и мешати док се не истопи, па склонити с ватре. Оставити да се хлади, па прохлађеном додати истопљен и умућен маслац.

Ређање

Ставити кору, па премазати жути фил, па црни филм, па поново кору, па жути фил, па црни фил, па поново кору.

Глазура

Помешати шећер с водом и ставити на средњу ватру, па кад се шећер истопи, додати чоколаду и мешати док се не истопи. Одмах прелити преко торте и оставити да се хлади и стегне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas