Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
вечита дилема

Да ли је качамак СЛАДАК ИЛИ СЛАН? Како га Срби једу, зависи од места из ког долазe! (РЕЦЕПТ)

Док је у неким деловима Србије подразмевано да се качамак једе са сиром и јогуртом, неретко и сланиом, у другим деловима незамисливо је да качамак буде слан. Неки га једноставно једу са шећером и млеком.

1648817116_kacamak.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Моја мала кухиња
Oglas

Качамак је специјалитет с укусом традиције: ко га није пробао, не зна колико вреди и колико је укусан. Садржи висок садржај влакана и зато је вишеструко добро за здравље: чисти масне наслаге на крвним судовима, регулише пробаву, убрзава метаболизам, а верује се и да повољно утиче на дуговечност.

Прочитајте још: Четири намирнице за РАВАН СТОМАК: Избацују вишак воде и чине нас мршавијим

У давна времена качамак се припремао само за празнике и поводом сеоских слава. Правио се од домаћег, крупније млевеног кукурузног брашна, жутог или белог, зависно од поднебља у ком се прави. Служи се и топао и хладан. Неки га једу као цео оброк, например за доручак, док га други користе као прилог уз ручак. 

Најједноставнији начин да припремите традиционалан качамак: 

Ово оригинално, укусно и здраво јело, без глутена, масти и конзерванса припрема се врло једноставно код куће, на старински начин. У дубљу посуду сипати воду и со и сачекати да прокључа. Онда додати одговарајућу количину брашна тако да се направи купа, али не мешати, већ тањом оклагијом направити рупу у средини, налик вулканском гротлу. Оставити да крчка на тихој ватри десетак минута. Када се брашно потопи у води, искључити ринглу и кратко оставити „да се маса смири”. Склонити са шпорета и енергичним покретима мешати све док се не разбију све грудвице. Већа густина постиже се додавањем брашна, слично као када се кува гриз.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas