Ова ђурђевданска погача са јогуртом прави се без квасца и готова је за свега 25 минута
Састојци:
- 2 јајета
- 200 мл јогурта
- 50 мл уља
- 1 прашак за пециво
- 1 равна кашичица соли
- око 300 г брашна (меко Т-400 или оштро)
- по жељи: сусам, ким, крупна со за посипање
- мало уља за премазивање
Припрема:
Кад се празнична трпеза спрема од раног јутра, свака минута злата вреди. Зато је ова брза погача идеално решење – не треба јој квасац ни чекање да нарасте, а укусом подсећа на домаћи хлеб из старинске пећи. Можете је послужити уз сир, кајмак, печење или чак хладна предјела – па нека Ђурђевдан замирише на домаће.
У великој чинији умути јаја са јогуртом, уљем и сољу. Додајте прашак за пециво и постепено додајте брашно, мешајући варјачом док не добијете меко, лепљиво тесто (не треба да буде тврдо као за хлеб). Подмажите плех или тепсију и сипајте тесто, па га поравнајте мокром руком или кашиком. По врху можете зарезати крст, направити шаре виљушком или посути сусамом.
Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 20–25 минута, док лепо не порумени. Кад је готова, премажите је уљем и прекријте крпом да омекша.
Савет:
Немојте претеривати с брашном – тесто треба да остане мекано, јер ће тада погача бити ваздушаста и сочна.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО