Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најлепша СЛАВСКА ТРПЕЗА: Одушевите госте СПЕЦИЈАЛИТЕТИМА који ће их оборити с ногу (РЕЦЕПТ/ФОТО)

Сезона слава је у току, а уколико желите да припремите нешто дугачије, испробајте неки од ових рецепата

1668938685_Foto-Shutterstock-slava.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Сезона слава је почела, а с обзиром да је сутра једна од најзаступљеинији слава у Србији, Аранђеловдан, погледајте предлоге за најукуснију славску трпезу.

Пређело

Ниједна славска мрсна трпеза не може да прође а да је не украси традиционално мезе. 

Цезар салата на бакин начин

Састојци: 

Пилеће куване или печене груди; мало зелене салате; чери парадајз; мањи краставац исечен на коцке; 2 кашике киселог млека; 1 кашика павлаке; мало сенфа; млевене прике и бибера; маслиново уље; крутони или кубети 2 шаке; 2 кувана жуманца; 2 чена белог лука; пармезан.

Припрема:

У чинију ставити кисело млеко, павлаку, сенф, алеву паприку, бибер и изгњечен бели лук. Све остале састојке исећи на коцке и посолити побиберити и додати маслиново уље. Поређати у стаклену чинију па прелити са спремљеним преливом од павлаке, и киселог млека и белог лука. Охладити и служити као додатак јелу или као самосталан оброк. Нарендати пармезана или качкаваља.

Руска салата

Иако је већ помало можда и досадила, славска трпеза је дефинитивно незамислива без старе добре руске салате. Предлажемо да је направите по класичном рецепту:

Састојци: 

300 г пилећег белог меса, 150 г грашка, 150 г шаргарепе, 150 г кромпира, 5 јаја, 300 г шунке, 5 већих киселих краставчића, 800 г мајонеза.

Припрема:

Обарити месо, грашак, кромпир и шаргарепу. У посебној шерпи скувати јаја, све прохладити. Поврће и месо ситно исецкати, измешати у већој посуди, па додати рендана јаја, исецкане краставчиће и сецкану шунку. Све добро измешати, па додати мајонез. Лепо сјединити, па оставити да се хлади у фрижидеру бар 12 сати. Украсите сецканим першуном.

Грчка пита

Уместо класичне пите, предлажемо да овога пута прирпемите грчку тиропиту - незаборавну сирницу која ће се свима допасти!

Састојци: 

450 грама фета сира, 3 јаја, мало маслиновог уља, кашичица бибера, паковање кора.

Припрема:

У посуду разбијте јаја и додајте бибер, па умутите жицом. Додајте мало маслиновог уља (око две кашичице), па наставите да мутите. У посуду полако додајте фету коју ћете рукама мрвити, па добро измешајте и додајте још мало маслиновог уља. Подмажите плех, на њега ставите кору, па и њу премажите уљем. Тако наређајте пет кора, које ћете између премазивати уљем, па одозго налијте смесу са фета сиром и распоредите је. Одозго ставите пет кора које ћете опет између премазивати уљем.

На крају, ивице кора лагано заврните на горе, да би надев остао унутра. Одозго премажите маслиновим уљем и пеците на 180 степени око 45 минута до сат времена или док пита не постане крцкава и не добије златно-браон боју.

Прочитајте још: СУТРА ЈЕ АРАНЂЕЛОВДАН, ЦРВЕНО СЛОВО И ВЕЛИКИ СВЕТАЦ: У ноћи пред празник изговорите ову МОЛИТВУ, јер веровања кажу да АНЂЕО силази међу људе

Главна јела

Сармице с коленицом на старински начин

Састојци: 

500 гр млевеног мешаног меса; 1 велика кашика масти; 1 главица црвеног лука; 4 чена белог лука; сува и туцана паприка; бибер; со: ловоров лист и свињска сува коленица, 2 главице киселог купуса.

Припрема:

Црни лук исећи ситно и пропржити на масти. Кад постане стакласт убацити месо и њега мало пропржити. Додати сецкан бели лук, млевену паприку, со, бибер и све измешати.

Завијати сарме као што је приказано у Видеу. У средину ставити коленицу а среднину купуса исећи на коцке па убацити кремо коленице. Додати још мало одозго масти туцане љуте паприке и ловоров лист. Налити водом поклопити и кувати око 3 сата на тихој ватри. Уз сарму спремити проју.

Фото: Схуттерстоцк

Свадбарски купус

Уместо сарме многи спремају традиционални свадбарски купус, и никако не греше! Нека и вама кућа замирише на срећу уз овај феноменални рецепт!

Састојци:

 2 кг киселог купуса; 1/2 кг свињског меса од плећке; 1/2 кг јунећег меса од бута; 1/2 кг сувих, меснатих, ребара; 1/2 кг суве, меснате, сланине; 1 већа главица црног лука; 4 већа чешња белог лука; 1 пуна кашика масти; 1 кашика млевене суве паприке; бибер у зрну; ловоров лист; вода.

Припрема:

Свадбарски купус је пожељно кувати у земљаном лонцу. У недостатку земљаног лонца посуду у којој се кува купус, добро, повезати алу фолијом.

У мању посуду ставити маст да се растопи. На загрејану маст додати, ситно, исецкани црни лук, да се пропржи. Склонити са ватре и додати паприку. Промешати. Кисели купус исећи на крупне комаде. Земљани лонац добро премазати машћу. На дно лонца ставити већи лист купуса и почети са ређањем састојака. Ред купуса - ред пропрженог лука са паприком - ред меса... Додати по неко зрно бибера, бели лук и ловоров лист. Наставити ређање док се не потроше сви састојци и завршити купусом. Задњи ред купуса прекрити са већим листом купуса.

Сложени купус налити топлом водом, до две трећине лонца. Поклопити и на средњој температури пустити да проври. Затим смањити температуру да јело, сасвим, полако ври. Кувати четири сата. Овај специјалитет послужити са пројом.

Напомена: Ова мера је довољна за 8 људи.

Посластице

Стигли смо и до најслађег дела - славских посластица!

Ноисет торта - најнежнији десерт на свету

Састојци за кору:

8 беланаца, 6 кашика шећера, 3 кашике какаоа, 200 г лешника.

За фил:

1/2 литре млека, 8 жуманаца, 3 кашике брашна, 8 кашика шећера, 1/2 литре слатке павлаке, 1 кесица желатина, 2 кесице ванилин шећера.

Припрема:

Умутити чврст снег од беланаца, додати шећер и још мутити, да се шећер скроз измути. Додати какао, па измешати варјачом и на крају умешати лешнике. У тепсију ставити пек папир па истрести смесу и пећи на 180 степени. Пећи у мањој тепсији да може да се пресече, како би се добиле две коре.

Млеко ставити да проври, а пре тога одвојити толико да се измуте жуманца и брашно, шећер и ванилин шећер. Кад млеко проври, у њему закувати размућене састојке. Кад се згусне оставити да се скроз охлади.

Желатин размутити са мало воде и оставити да одстоји, па га додати охлађеном филу. На крају умешајте и умућену слатку павлаку.

Поделити фил на два дела, тако да вам за другу остане више за декорацију одозго и са стране.

Напомена: Торта је идеална за породичну посластицу или мање славље, а ако вам у госте долази много људи, направите дуплу меру, јер не излази много велика.

Фото: Схуттерстоцк

Непечене чизкејк чоколадне куглице

Брзе, укусне, неодољиве!

Састојци:

 250 г крем сира са собне температуре, 4 кашике путера, пола шоље мрвљеног кекса, 4 шоље шећера у праху, 300 г чоколадних листића.

Припрема:

У великој посуди, мешајте крем сир и маслац заједно док се не сједине. - Додајте мрвице кекса и добро мешајте. Додајте шећер у праху. Покријте и охладите у фрижидеру најмање 1 сат, а може да одстоји и преко ноћи. Ставите комад пак папира и померите смесу из фрижидера. Формирајте кугле кашиком предвиђеном за то. Вратите у фрижидер 10-20 минута ако су сувише мекане.

Чоколаду истопите у микроталасној, мешајте сваких 15 секунди како се не би стврднула. Умочите кугле у чоколаду. Вратите их на папир и оставите да се охладе док се чоколада не стврдне. Можете их додатно уваљати у кокос, кекс, украсне мрвице и слично.

Бели Египат - најлепша торта на свету

Састојци: 

16 јаја, 25 кашика шећера, 24 кашике млевених, печених лешника, 750 мл млека, 6 кашика брашна, 250 г маргарина или маслаца, 100 г шећера у праху, 100 г беле чоколаде, 250 мл слатке павлаке, 200 г киселе павлаке или крем сира, мало млевених печених лешника или ораха за посипање.

Припрема: 

За једну кору вам требају 4 беланца, 5 кашика шећера и 8 кашика млевених лешника. Рерну загрејте на 150 степени, улмутите беланца са шећером у чврст снег, па умешајте лешнике.

Можете и да користите велики плех од рерне и састојке за коре печете два пута у дуплој мери, а затим их пресечете по средини тако да добијете две корице. Мало запећи, а онда сушити око 40 минута ако правите две велике коре.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas