Ове године и Свети Врачи (Козма и Дамјан) који су прва наредна већа слава, као и Аранђеловдан, падају у петак. А по правилу, ако падају у петак, славе се посно. Ако припремате славску трпезу, ево предлога за рецепт за посни славски колач.
Славски колач је круна сваке славске трпезе, а овај славски колач тако је мекан и укусан да ће све присутне за столом сигурно одушевити. А како се ближе Свети Врачи и Аранђеловдан, који падају у петак, треба припремити посну трпезу.
Славски колач - састојци:
1 кг брашна тип “400” меко; 500 мл киселе (минералне) воде; 40 г свежег квасца; 4 кашичице шећера; 3 кашичице соли; 9 кашика уља;
Украси: 100 г брашна; 100 г густина; 100 мл воде; мало соли
Славски колач - припрема:
Киселу воду загрејати да буде млака, ставити шећер и квасац да надође. Брашно помешати са преосталим састојцима, додати ускисли квасац и умесити глатко, меко тесто које се не лепи за руке. Покрити тесто и оставити га да удвостручи волумен.
Поделити тесто на две лопте. Од једне лопте направити плетеницу коју ставите уз ивицу подмазаног кружног плеха, код мене је то дубља емајлирана шерпа, а у средину ставити другу лопту.
Површину славског колача премазати прокуваним штирком (2 дл воде и 2 кашике брашна) због лепшег сјаја и боје, а и украси се боље лепе.
Украсе направити од мешавине меког брашна и густина уз мало соли и воде да се умеси тврђе тесто. Растањити тесто што тање. Обликовати по жељи украсе и држати их покривене док их не залепите на колач.
Колач оставити 30 минута покривен на топлом месту да лепо нарасте. Уколико се то не догоди ван рерне, он ће у рерни нагло израсти и распукнути се.
Загрејати рерну на 200 степени и пећи славски колач првих 15 минута тако, смањити температуру на 180 степени, прекрити површину пек папиром и наставити тако печење још 30 минута.
Печен колач би требало да је лаган, осетићете то и по тежини шерпе кад је узмете у руке, а онда пажљиво извадити колач на чисту кухињску крпу и премазати га мешавином уља и топле воде да добије леп сјај.
(БлицЖена)
БОНУС ВИДЕО: