Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ЗА СВЕТЕ ВРАЧЕ: Са овим рецептом не можете да погрешите

Ове године и Свети Врачи (Козма и Дамјан) који су прва наредна већа слава, као и Аранђеловдан, падају у петак. А по правилу, ако падају у петак, славе се посно. Ако припремате славску трпезу, ево предлога за рецепт за посни славски колач.

1763031559_Foto-SPC-Shutterstock.jpg
Фото: СПЦ, Схуттерстоцк
Oglas

Славски колач је круна сваке славске трпезе, а овај славски колач тако је мекан и укусан да ће све присутне за столом сигурно одушевити. А како се ближе Свети Врачи и Аранђеловдан, који падају у петак, треба припремити посну трпезу.

Славски колач - састојци:

1 кг брашна тип “400” меко; 500 мл киселе (минералне) воде; 40 г свежег квасца; 4 кашичице шећера; 3 кашичице соли; 9 кашика уља;

Украси: 100 г брашна; 100 г густина; 100 мл воде; мало соли

Славски колач - припрема:

Киселу воду загрејати да буде млака, ставити шећер и квасац да надође. Брашно помешати са преосталим састојцима, додати ускисли квасац и умесити глатко, меко тесто које се не лепи за руке. Покрити тесто и оставити га да удвостручи волумен.

Поделити тесто на две лопте. Од једне лопте направити плетеницу коју ставите уз ивицу подмазаног кружног плеха, код мене је то дубља емајлирана шерпа, а у средину ставити другу лопту.

Површину славског колача премазати прокуваним штирком (2 дл воде и 2 кашике брашна) због лепшег сјаја и боје, а и украси се боље лепе.

Украсе направити од мешавине меког брашна и густина уз мало соли и воде да се умеси тврђе тесто. Растањити тесто што тање. Обликовати по жељи украсе и држати их покривене док их не залепите на колач.

Колач оставити 30 минута покривен на топлом месту да лепо нарасте. Уколико се то не догоди ван рерне, он ће у рерни нагло израсти и распукнути се.

Загрејати рерну на 200 степени и пећи славски колач првих 15 минута тако, смањити температуру на 180 степени, прекрити површину пек папиром и наставити тако печење још 30 минута.

Печен колач би требало да је лаган, осетићете то и по тежини шерпе кад је узмете у руке, а онда пажљиво извадити колач на чисту кухињску крпу и премазати га мешавином уља и топле воде да добије леп сјај.

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas