Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОСТ НА ВОДИ: Три лака рецепта за разноликост у исхрани током поста

Васкршњи пост је најзначајнији за православце и многи који посте по правилима, имају доста дана током којих морају постити на води.

1648132551_soupe-g1c3ac0ffc_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Пост на води је врло специфичан и ако дуго траје може да вам понестане идеја и инспирације шта даље да кувате. Представљамо вам три врло укусна рецепта, без уља. 

Прочитајте још: ПОМФРИТ ОД ЛЕБЛЕБИЈА: Здрав рецепт који ће вам заувек заменити кромпириће

Чорба од празилука 

Састојци:

2 празилука,
1 главица црног лука,
300-400 г кромпира,
со,
бибер,
ловоров лист,
сок од пола лимуна,
кашика брашна

Припрема

Загрејати мало воде, додати и празилук и црни лук и кувати док лук не омекша. Додати кромпир исецкан на коцке, со, бибер, ловоров лист, све прелити са 1л воде, кувати 45-50 минута на умереној ватри. Скинути са ватре, додати кашику брашна и прокувати још пет минута. На крају све зачинити лимуновим соком.

Пасуљ на води: 

Састојци

1/2 кг пасуља
2 главице (средње) црног лука
4 чешња белог лука
3 листа лорбера
200 мл пасираног парадајза
1 шаргарепа
целер
першун
суви биљни зачин
бибер
2 кашичице брашна
вода

Припрема

Ставити пасуљ у шерпу, налити водом и ставити да прокува. Када прокува, процедити пасуљ и налити поново са водом. Додати ситно исецкани црни лук и шаргарепу. Корен першуна и целера (количина по жељи) исецкати на коцкице и додати пасуљу. Убацити лорбер, посути сувим биљним зачином (по жељи) и ставити да се кува.
Када је пасуљ прилично раскуван, 10-ак минута при крају, додати пасирани парадајз, у коме се размути брашно. Додати ситно исецкани бели лук, побиберити и ако је потребно посути још са сувим биљним зачином. Оставити још мало да се кува и- ручак је готов.

Пита са печуркама:

Састојци:
 
паковање шампињона,
1/2 главице лука,
1/4 празилука,
1 шоља млевеног парађза,
коре за питу,
со,
бибер,
мешавина зачина,
оригано,
вода

Припрема

Лук, празилук и печурке ситно исецкати. У тефлонски тигањ сипати шољу млевеног парадајза и на њему продинстати лук, празилук и печурке, додати со и зачине по укусу. Коре исећи на 3 дуже траке, и ређати једну на другу, а између премазати водом, кечапом или млевеним парађзом. Трећу кору премазати припремљеном смесом и савити у троугао. Троуглове слагати на папир за печење у ђувечару. Пећи док не порумени на 200 степени. Када је печено, прекрити влажном крпом да одмекани.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas