Oglas
· · Komentari: 0

POST NA VODI: Tri laka recepta za raznolikost u ishrani tokom posta

Vaskršnji post je najznačajniji za pravoslavce i mnogi koji poste po pravilima, imaju dosta dana tokom kojih moraju postiti na vodi.

1648132551_soupe-g1c3ac0ffc_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Post na vodi je vrlo specifičan i ako dugo traje može da vam ponestane ideja i inspiracije šta dalje da kuvate. Predstavljamo vam tri vrlo ukusna recepta, bez ulja. 

Pročitajte još: POMFRIT OD LEBLEBIJA: Zdrav recept koji će vam zauvek zameniti krompiriće

Čorba od praziluka 

Sastojci:

2 praziluka,
1 glavica crnog luka,
300-400 g krompira,
so,
biber,
lovorov list,
sok od pola limuna,
kašika brašna

Priprema

Zagrejati malo vode, dodati i praziluk i crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.

Pasulj na vodi: 

Sastojci

1/2 kg pasulja
2 glavice (srednje) crnog luka
4 češnja belog luka
3 lista lorbera
200 ml pasiranog paradajza
1 šargarepa
celer
peršun
suvi biljni začin
biber
2 kašičice brašna
voda

Priprema

Staviti pasulj u šerpu, naliti vodom i staviti da prokuva. Kada prokuva, procediti pasulj i naliti ponovo sa vodom. Dodati sitno iseckani crni luk i šargarepu. Koren peršuna i celera (količina po želji) iseckati na kockice i dodati pasulju. Ubaciti lorber, posuti suvim biljnim začinom (po želji) i staviti da se kuva.
Kada je pasulj prilično raskuvan, 10-ak minuta pri kraju, dodati pasirani paradajz, u kome se razmuti brašno. Dodati sitno iseckani beli luk, pobiberiti i ako je potrebno posuti još sa suvim biljnim začinom. Ostaviti još malo da se kuva i- ručak je gotov.

Pita sa pečurkama:

Sastojci:
 
pakovanje šampinjona,
1/2 glavice luka,
1/4 praziluka,
1 šolja mlevenog paradjza,
kore za pitu,
so,
biber,
mešavina začina,
origano,
voda

Priprema

Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a izmedju premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom. Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas