Припрема је брза, лака и не захтева напредно кулинарско знање, па је идеална и за почетнике
Алфредо паста са пилетином је једно од оних јела које осваја и изгледом и укусом. Класични Алфредо сос, направљен од путера и пармезана, најчешће се комбинује са фетућини тестенином, а додатак сочних комадића пилетине претвара ово јело у комплетан, заситан оброк. Најбоље од свега? Припрема је брза, лака и не захтева напредно кулинарско знање, па је идеална и за почетнике.
Састојци су лако доступни:
250 грама тестенине
450 грама пилећих прса
со, бибер, уље
2 чена ситно исецканог или изгњеченог белог лука
шоља неутралне павлаке
8 кашика путера
1 шоља изренданог пармезана
першун за сервирање
Припрема изгледа овако:
Скувајте тестенину по уобичајеној процедури. Пре него што је процедите, сачувајте пола шоље воде у којој се кувала – може затребати касније за разређивање соса. Пилећа прса добро посушите папирним убрусом, па их зачините сољу и бибером.
У већем тигању загрејте мало уља на средње јакој ватри. Додајте пилетину и пржите је 5–7 минута са сваке стране док не добије златну боју. Током пржења убаците и кашику путера како би месо било још сочније. Када је готово, оставите неколико минута да се одмори, па је исеците на мање комаде.
У истом тигању, растопите преосталих 7 кашика путера. Додајте ситно сецкани или изрендани бели лук и кратко пропржите – довољно је 30 секунди до минут, само док не замирише. Затим припремите Алфредо сос: умешајте павлаку за кување, изрендани пармезан, прстохват соли и бибера. Крчкајте неколико минута (3–4), мешајући. Ако вам се учини да је сос прегуст, додајте мало воде од тестенине коју сте раније сачували – то ће му дати савршену кремасту текстуру.
Додајте скувану тестенину директно у сос и лагано промешајте док се све не сједини. Сервирајте пасту у тањире, преко ставите комадиће пилетине, а по жељи додатно поспите пармезаном, свеже млевеним бибером и сецканим першуном за декорацију и још богатији укус.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ