Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РЕЦЕПТ ЗА ПОСНУ ПОГАЧУ: Мека као душа, једноставна за припрему, а укус ће вас одушевити

Уколико вам слава пада на пост, а желите да одушевите госте преукусном, меканом погачом, ово је рецепт за вас.

1764405274_shutterstock_785663056.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Посна погача није само јело - она је обред. Спрема се за Бадње вече, за славску трпезу, за дане поста и оне тренутке када желимо једноставност и традицију у најчистијем облику.

Састојци:

500 г меког брашна
1 кесица сувог квасца (или 20 г свежег)
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
250-300 мл млаке воде
50 мл уља
1 кашика сирћета (за еластичност теста)
мало брашна за рад
уље за подмазивање

Припрема:

1. Припрема квасца

У мању чинију сипати млаку воду, додати шећер и квасац, па оставити 5-10 минута да се активира. Квасац треба да запени - то значи да је спреман.

2. Мешење теста

У већу посуду просејати брашно и додати со.У средини направити удубљење и сипати надошли квасац, уље и сирће.

Постепено додавати млаку воду и месити док се не добије глатко, меко тесто које се не лепи за руке.
По потреби додати још мало брашна.

3. Дизање

Тесто премазати танким слојем уља, покрити крпом и оставити на топлом месту да нарасте 30–45 минута, или док не удвостручи волумен.

4. Обликовање

Нарасло тесто премесити и обликовати погачу по жељи - класично округлу, плетену, са ружицама, украшену маком или семенкама...

У калупу или тепсији оставити још 10-15 минута да одмори.

5. Печење

Рерну загрејати на 200 степемни. Погачу благо премазати уљем да добије сјај и румену корицу. Пећи 25-30 минута, док не порумени и замирише цела кућа.

6. Завршни корак

Када је извадите из рерне, можете је прекрити крпом да омекша, или оставити откривену ако волите хрскаву корицу.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas