Уколико вам слава пада на пост, а желите да одушевите госте преукусном, меканом погачом, ово је рецепт за вас.
Посна погача није само јело - она је обред. Спрема се за Бадње вече, за славску трпезу, за дане поста и оне тренутке када желимо једноставност и традицију у најчистијем облику.
Састојци:
500 г меког брашна
1 кесица сувог квасца (или 20 г свежег)
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
250-300 мл млаке воде
50 мл уља
1 кашика сирћета (за еластичност теста)
мало брашна за рад
уље за подмазивање
Припрема:
1. Припрема квасца
У мању чинију сипати млаку воду, додати шећер и квасац, па оставити 5-10 минута да се активира. Квасац треба да запени - то значи да је спреман.
2. Мешење теста
У већу посуду просејати брашно и додати со.У средини направити удубљење и сипати надошли квасац, уље и сирће.
Постепено додавати млаку воду и месити док се не добије глатко, меко тесто које се не лепи за руке.
По потреби додати још мало брашна.
3. Дизање
Тесто премазати танким слојем уља, покрити крпом и оставити на топлом месту да нарасте 30–45 минута, или док не удвостручи волумен.
4. Обликовање
Нарасло тесто премесити и обликовати погачу по жељи - класично округлу, плетену, са ружицама, украшену маком или семенкама...
У калупу или тепсији оставити још 10-15 минута да одмори.
5. Печење
Рерну загрејати на 200 степемни. Погачу благо премазати уљем да добије сјај и румену корицу. Пећи 25-30 минута, док не порумени и замирише цела кућа.
6. Завршни корак
Када је извадите из рерне, можете је прекрити крпом да омекша, или оставити откривену ако волите хрскаву корицу.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО: