Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за славску погачу за Светог Јована: Одушевићете госте њеним изгледом и укусом

Ако славите славу, на трепзи су обавезни вино, свећа, славски колач и жито.

1705674405_shutterstock_2091379468.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свака домаћица се труди да јој славски колач испадне што лепше, а ни украси нису захтевни за припрему, ако следите све кораке. Сваки украс има посебно значење, али ми предлажемо да направите славски колач на мало другачији начин. Исто је у питању свечана погача, која ће изгледом и укусом одушевити све. 

Састојци:

  • 1 коцка свежег квасца
  • 500 мл млека
  • 2-3 кашике јогурта
  • 4 јајета
  • 1 кашика соли
  • 1 кашика шец́ера
  • 50 мл уља
  • 1 кашика сирц́ета
  • 100 г путера
  • око 1 кг брашна

Рецепт за мрсни славски колач за Светог Јована:

Умесите тесто

У посуду сипајте топло млеко и шећер, па издробите квасац. Оставите да нарасте неких 10 минута, па када се активира сипајте јогурт, 2 јајета и 2 беланцета, уље и сирће. Лепо сједините, па додајте просејано брашно са прашком за пециво. Умесите тесто, па покријте провидном фолијом и оставите да надође неких 2 сата.

Обликујте славски колач

Поделите тесто на 3 једнака дела. Сваки део развуците, премажите истопљеним путером и ређајте једно преко другог. И последње тесто премажите путером. Затим исеците ивице, па уролајте. Исеците крајеве ролата, па спојите ивице да добијете круг са рупом у средини. Пресеците на 4 места, па исеците мале траке. Сваку другу савијте ка унутра. Крајеве ролата које сте исекли ставите у средину.

Пеците славски колач

Пребаците у тепсију обложену пек папиром. Покријте провдиом фолијом и оставите да одстоји још пола сата, а затим премажите умућеним жуманцима. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 40-50 минута. Славски колач премажите истопљеним путером.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas