Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљиво

Комбинација ВИНА И ХРАНЕ: Шта је правилно?

Када научимо понешто о "упаривању" вина и хране, сваки оброк припремљен код куће имаће богатији укус.

1605866779_Depositphotos_88082530_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Пре него што почнемо да једемо, као аперитив ваљало би да пијемо суво или полусуво пенушаво вино, суво или слатко бело, шери, бермет, порто или прошек.

Предјела "траже" бело вино, и то оно које је суво, полусуво или слатко, а уз исти тип "божанског нектара" одлично иду све врсте пржене рибе и шкампи с роштиља.

Прочитајте још: ОПРЕЗ: Остаци ручка које не смете поновно припремати и јести

Грилована риба, као и ракови, шкољке и кавијар, слажу се са јаким белим и црвеним винима, сувим белим пенушавцем или белим ароматичним пићима.

Колачи и сладолед
представљаће вам још веће задовољство ако их будете јели уз ликерска или ароматична, слатка вина и полусува пенушава пића. "Сувље" посластице, без чоколаде, обогатите нешто старијим пенушавцем, белим слатким или полуслатким вином, шеријем, прошеком или портом.

Чорбе, рижота са месом или рибом, као и тестенине савршено се уклапају са белим сувим винима, розеом и младим црвеним напицима. Ова последња добро допуњавају укус и белог меса, док би уз црвена меса и дивљач требало послужити пуна и јака, стара црвена вина.

Суви розе одличан је "пратилац" сувомеснатих производа, али и јаја, припремљених на различите начине.

Код тестенина постоји разлика у односу на врсту сира и мекоћу теста које се користе у њиховој припреми. Уз розе и младо црвено вино најбоље се слажу сиреви са меканом тестенином, док они нарендани или стари, спремљени са тврдом пастом, одлично иду у комбинацији са црвеним, јаким, старим вином.

Прочитајте још: Идеалан за хладне дане: Рецепт за КАКАО, али ко ипак не би требло да га пије

Боја вина и хране

Светло бело, па чак и оно које "вуче" ка зеленкастој боји, одлично се слаже са светло зеленим намирницама, као што је салата и свеже поврће. Бела вина која се пресијавају (нана жућкасти тонови) слажу се са тако "обојеним" намазом од путера или сосом од капра. Са розикастом храном, погађате, добро је упарити розе вино, па тако одрезак од туњевине, саламе и пршуте одлично је комбиновати баш њиме.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas