Oglas
· · Komentari: 0
zanimljivo

Kombinacija VINA I HRANE: Šta je pravilno?

Kada naučimo ponešto o "uparivanju" vina i hrane, svaki obrok pripremljen kod kuće imaće bogatiji ukus.

1605866779_Depositphotos_88082530_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Pre nego što počnemo da jedemo, kao aperitiv valjalo bi da pijemo suvo ili polusuvo penušavo vino, suvo ili slatko belo, šeri, bermet, porto ili prošek.

Predjela "traže" belo vino, i to ono koje je suvo, polusuvo ili slatko, a uz isti tip "božanskog nektara" odlično idu sve vrste pržene ribe i škampi s roštilja.

Pročitajte još: OPREZ: Ostaci ručka koje ne smete ponovno pripremati i jesti

Grilovana riba, kao i rakovi, školjke i kavijar, slažu se sa jakim belim i crvenim vinima, suvim belim penušavcem ili belim aromatičnim pićima.

Kolači i sladoled
predstavljaće vam još veće zadovoljstvo ako ih budete jeli uz likerska ili aromatična, slatka vina i polusuva penušava pića. "Suvlje" poslastice, bez čokolade, obogatite nešto starijim penušavcem, belim slatkim ili poluslatkim vinom, šerijem, prošekom ili portom.

Čorbe, rižota sa mesom ili ribom, kao i testenine savršeno se uklapaju sa belim suvim vinima, rozeom i mladim crvenim napicima. Ova poslednja dobro dopunjavaju ukus i belog mesa, dok bi uz crvena mesa i divljač trebalo poslužiti puna i jaka, stara crvena vina.

Suvi roze odličan je "pratilac" suvomesnatih proizvoda, ali i jaja, pripremljenih na različite načine.

Kod testenina postoji razlika u odnosu na vrstu sira i mekoću testa koje se koriste u njihovoj pripremi. Uz roze i mlado crveno vino najbolje se slažu sirevi sa mekanom testeninom, dok oni narendani ili stari, spremljeni sa tvrdom pastom, odlično idu u kombinaciji sa crvenim, jakim, starim vinom.

Pročitajte još: Idealan za hladne dane: Recept za KAKAO, ali ko ipak ne bi treblo da ga pije

Boja vina i hrane

Svetlo belo, pa čak i ono koje "vuče" ka zelenkastoj boji, odlično se slaže sa svetlo zelenim namirnicama, kao što je salata i sveže povrće. Bela vina koja se presijavaju (nana žućkasti tonovi) slažu se sa tako "obojenim" namazom od putera ili sosom od kapra. Sa rozikastom hranom, pogađate, dobro je upariti roze vino, pa tako odrezak od tunjevine, salame i pršute odlično je kombinovati baš njime.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas