Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 места у Србији за која НИСТЕ ЧУЛИ, а МОРАТЕ да их посетите

Сигурно сте чули за Златибор и Копаоник, а у Београду и Новом Саду сте вероватно и били. А да ли вам назив Росомачки лонци звучи познато? Или село Власи? Ледена Пећина? Ово је 10 места у Србији за које многи нису ни чули.

1695884178_Tvrdjava-Bac-foto-I-Marinkovic.jpg
Фото: И. Маринковић
Oglas

Доња Локошница

Вероватноћа да сте паприку из Доње Локошнице пробали, а да то нисте ни знали, је огромна. Напросто, за мало место надомак Лесковца многи нису чули а оно је у правом смислу те речи "црвено царство низача". Од њих се, наравно, добија најквалитетнија туцана паприка. Прилично несвакидашње, зар не?

 

Попут чудесног музеја под отвореним небом, у Доњој Локошници ће вас дочекати сеоске кућице које уместо фасада имају на хиљаде паприка низача које их прекривају. Зато, уколико се нађете у јужним крајевима Србије, обавезно свратите и до необичног села покрај Лесковца. Без сумње ћете уживати у сјајним призорима али и традиционалним српским јелима од "црвеног блага".

Росомачки лонци

…или кањон Росомаче, Росомачко грло, Славињски лонци, Росомачко ждрело. Можда је, ипак, најједноставније рећи: рај за све љубитеље дивље природе и адреналинских авантура! И сам поглед на необичан кањон слојевитих ивица, довољан је да се овај споменик природе нађе на вашој "листи места која морате посетити".

 

Више проширења са вировима која подсећају на котлове или лонце, оно је што овај кањон надомак Пирота чини посебним и веома атрактивним. Иначе, Росомачки лонци су скривени у нетакнутој природи источне Србије, односно прелепе Старе планине и чекају вас да их откријете!

 

Врмџа

Месту у подножју планине Ртањ надомак Сокобање, помало нејасно, али неодољивим силама привлачи људе широм планете да дођу у ово мало село.

 

Феноменална природа? Свеж и чист ваздух? Жуборење потока бистре планинске воде? Или нешто сасвим другачије? Најпре ће бити да је "од свега помало". Зато је најбоље да се упутите ка Врмџи и сами откријете легенде о натприродним силама и необјашњивој енергији која “струји” овим подручјем. Успут уживајте у природи какву не можете искусити на још много места.

Ледена пећина

Са чудесним дворанама, украсима, стубовима и драперијама, Ледена пећина се са правом може назвати јединственим замком под земљом и ремек–делом стрпљивог уметника званог природа. Али, овде авантурама и изненађењима није крај!

 

С обзиром да је сакривена испод стрмих кречњачких литица кањона Увац, до Ледене пећине се може доћи искључиво на један начин – чамцем. То њен обилазак чини још узбудљивијим а откривање овог скривеног блага Србије још занимљивијим!

Водопад Прскало

Уколико сте имали прилику да посетите ресавски крај, љубазни домаћини из Деспотовца и околних места су вас вероватно повели у обилазак водапада Бук, Ресавске пећине и манастира Манасије. И сигурни смо да сте уживали. Ипак, многи при разгледању овог подручја заобилазе скривени драгуљ и једну од најнеобичнијих природних појава на Кучају – водопад Прскало.

 

Зато када следећи пут будете уживали у ресавским чаролијама, не заборавите да у ваш план путовања уврстите и овај феномен природе. Чаролија воде и кречњака, мир, спокој и бујно зеленило природе вас чекају!

Село Власи

Многи за село Власи никада нису чули, а многи су га заборавили. Ипак, неко ово село никада није издао, а још мање заборавио, а то је природа. Она непрестано улепшава зелене влашке ливаде миришљавим пољским цвећем, а простране крајолике живописним бојама.

 

Уколико се питате у чему је специфичност овог села у близини Пирота, одговор је једноставан. Природа. Очувана у својој изворној лепоти и посебности, она чини ово место ретким и вредним скривеним бисером. Дођите и опустите се уз поглед на прелепе планине које вас окружују, умирујуће звуке реке Јерме и опојне мирисе разноврсног дрвећа по којима је село Власи познато.

Тврђава Бач

За споменик културе од изузетног значаја и утврђење које је подигнуто у 14. веку, мало ко је чуо. Чини се да су сви заборавили на стару тврђаву која је некада са свих страна била опкољена водом, па јој се прилазило покретним мостовима.

 

О њеној дугој и бурној историји најбоље говори и податак да је она најстарија тврђава у Војводини. Зато уколико желите да откријете несумњиво најзначајнију спону садашњости и прошлости војвођанских равница, посетите Бач!

Манастир Сретење

Не бисмо се превише изненадили уколико бисте нам рекли да за овај манастир заиста никада нисте чули. Прелепа светиња под самим врхом планине Овчар је и буквално сакривена од очију јавности. Налази се у изузетном природном окружењу и важи за један од најлепших манастира на подручју импозантне Овчарско-Кабларске клисуре.

 

Претпоставља се да је манастир Сретење саграђен у 15. или 16. веку, мада многи тврде да се то догодило много раније. О његовом настанку постоје бројне интересантне легенде, а светиња је посебна и по зиданом иконостасу, што је реткост у свеукупном српском црквеном градитељству.

Река Година

Не, ова река се не зове заиста "Година". Право име јој Врело, а надимак "Година" добила је због јединствене дужине. Веровали или не, она је дугачка тачно 365 метара. Поред тога што представља једну од најкраћих на свету, Врело је и бистра провидна речица која се предивним водопадом улива у Дрину. Зар вам је потребан још неки разлог да је посетите?

 

У посети Врелу очекују вас занимљив рибњак на десној обали, стара воденица на левој, два моста, ресторан на самом водопаду који се улива у Дрину, калифорнијска пастрмка, јединствена природа и близина магичне планине Таре и смарагдног језера Перућац.

 

Арача

Иза салаша, камених путева, шумарака и њива, из земље као да израња засигурно највиша и највећа грађевина у околини – катедрала у Арачи. Рушевине утврђења које се први пут помиње у 13. веку, права су реткост. Поред тога што се налазе у сред ничега, окружене бескрајним равницама којима слободно трче срндаћи, одликује их и интересантна историја и необичан изглед.

 

Данас, на интересантном локалитету у близини Новог Бечеја, имате јединствену прилику да уживо погледате остатке импозантне грађевине, са масивним стубовима, луковима, прозорима и једном високом кулом. Претпоставка је да се овде у средњем веку налазио и истоимени градић од кога данас није остало ни трага.

(Путуј Србијом)

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas