Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОХРИД

Знате ли како се прави охридски бисер? Шкољка нема везе са тим, а тајну знају само ДВЕ ПОРОДИЦЕ

Изванредна природа прожета богатим историјским и културним наслеђем већ 1979. године смешта га и на UNESCO листу светског културног наслеђа.

Depositphotos_60639677_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Осунчан у сјају бисерног језера, у сенци Самуилових зидина и снежних врхова, са сведочанствима културних надметања цивилизација, усиљеним провинцијским животом живи колевка словенске писмености. 

Охрид Древни град у огледалу Охридког језера, налази се на раскршћу православља и ислама, неистражених природних лепота и никада љубазнијих домаћина. Изванредна природа прожета богатим историјским и културним наслеђем већ 1979. године смешта га и на UNESCO листу светског културног наслеђа.


Фото: Pixabay

Охридски бисер
Чувени бисер са Охрида не налази се у шкољкама, како је то уобичајено за приморске крајеве. Охридски бисер израђује се ручно, од седефа који се скида са крљушти посебне врсте риба, која живи само у Охридском језеру. Оригинални, вечни бисер израђују само две породице по посебној технологији, која се преноси на мушког потомка у фамилији. Цена бисера креће се од 15 евра па навише, у зависности од слојева седефа и текстуре.

Око 170 километара јужно од Скопља, нешто више од 600 километара од Београда, преко Прешевске долине док се не укаже сунчева светлост док се преламала о бисерне воде Охридског језера.

Са горње капије Самуилове тврђаве пружа се поглед на цео град, у коме најстарије грађевине датирају још из седмог века, када су кључеви били у рукама Бугарских владара.

Прочитајте још: Шта све можете у Грчкој са 5 ЕВРА?

Кроз калдрмисане уличице, између традиционалних балканско-оријенталних кућа са балконима и спратовима пространијим од призмеља, пут води до уређене обале језера. 

Стари град има облик амфитеатра, са неколико десетина православних цркава, живописним базаром, хамамом и ројним радионицама старих заната међу којима су кујунџинице, радионице дубореза, сликања византијских икона, за производњу предмета од коже и чувеног македноског веза у црвеним и жутим ромбовима по ручно тканом платну.

Прочитајте још: Због Агате Кристи сви иду у Египат, да ли знате ко је крив што сви воле Истанбул? (Фото/Видео)


Фото: Pixabay

Љубазни домаћини дочекаће вас у сваком сокаку, испред  ресторана, кафића, пиљарница, музеја, тезги са сувенирима...

Најзвучније име - Билијана 

Име Билјана носи велики део женске популације града, али и ресторани, продавнице, хотели, бутици, посластичарнице, чак и фаст-фуд и пољопривредна апотека у самом центру града. Све по урбаној легенди, за коју круже различите приче са основом у Охридском језеру, на коме град лежи. Бисерно чисто језеро простире се на површини од око  350 метара квадратних у коме светлост допире у дубину и до 20 метара. На језером се надвија скоро 200 православних цркава, од којих посебно место заузима манастир Свети Наум.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas