Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДРЖАВА БЕЗ ЗМИЈА ГДЕ СВИ ПИЈУ РУМ: 11 занимљивих чињеница о Јамајци које је добро знати

Многима је баш Јамајка омиљена туристичка дестинација и не без разлога

1651671148_rock-staar-wGyHvtLcW_U-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Кристофор Колумбо је званично први Европљанин који је открио Јамајку у мају 1494. године.

Занимљиве чињенице о Јамајци 

1. У овој карипској држави живи око 2.900.000 становника, који су већином афричког порекла. Површина острва износи скоро 11.000 квадратних километара, што је чини трећом по величини државом Великих Антила.

2. Пре него што је колонизована насељавала су је домородачка племена - Аравак и Таино, која су јој дала име: Шамајка, што у преводу са локалног језика значи "земља дрвећа и воде" или "земља пролећа".

Прочитајте још: Зашто НИКАДА не би требало да спавате током полетања и слетања авиона?

3. Петог дана маја 1494. године, Кристофор Колумбо је пронашао Јамајку и прогласио је шпанским поседом. После 150 година, она прелази у руке Енглеза и постаје прво острво овог подручија на ком почиње да се говори енглески језик.

Фото: Пиксабеј

4. Јамајка је позната као један од највећих извозника манга, банана и шећерне трске али оне нису домаће културе, за разлику од популарног Ацкее. Такође, на овом тропском острву расте преко 200 врста орхидеја.

5. Како би се решили пацова, током 1872. године на острво су доведени мунгоси. Осим пацова, ове мачколике животиње појеле су и готово све змије, тако да их сада на острву скоро уопште нема, што Јамајку чини популарном туристичком дестинацијом.

6. Као бивша колонија Јамајка је део Комонвелта, а краљица Елизабета II у 'земљи дрвећа и воде' има свог гувернера - који има протоколарну функцију. Јамајка је 1962. године била прва држава у Карибима која је стекла независност.

7. Од свих држава света једино Јамајка има заставу која на себи нема ни црвену ни плаву ни белу боју.

Прочитајте још: ПОНОВО ОТКРИЈТЕ ЗАДОВОЉСТВО ПУТОВАЊА УЗ MASTERCARD® TRAVEL REWARDS

8. Национално пиће Јамајке је рум.

9. Ијам Флеминг је свих 14 наставака о Джејмс Бонду написао управо на Јамајци. Јамајка је иначе препознатљива у свету по својим уметницима, међу којима је и чувени Боб Марли. Мало позната чињеница је да се на овом острву производи највише музике по глави становника.

Фото: Пиксабеј

10. Најпопуларнији спорт на овом острву крикет, а острво је дом и једном од најбржих људи на свету - Јусеину Болту. Још једна од занимљивости када говоримо о спорту је да ова острвка држава има свој олимпијски боб тим.

11. Према појединим истраживањима Јамајчани су на врху листа најсрећнијих људи на свету. Необично, али веома леп податак је и да се на овом острву рађа велик број близанаца и тројки.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas