· · Коментари: 0
ПЕШАЧКЕ ТУРЕ

ОВАЈ нестварни предео СРБИЈЕ је сан сваког блогера, а ево и ЗАШТО (ФОТО/ВИДЕО)

Многи мисле да су Загајичка брда била инспирација за прелеп призор по којем трче Телетабиси, али иако су бајковита то није истина.

1596803746_brda.jpeg
Фото: А. М.

У Делиблатској пешчари је, ипак, сниман један филм и то легендаран - "Ко то тамо пева". Загајичка брда су део и налазе се на североисточном делу ове јединстевне прашуме у Европи.

Прочитајте још: САЗНАЈЕМО: После СТАКЛЕНОГ МОСТА, Ђердап добија и ПЕШАЧКУ СТАЗУ до ТРАЈАНОВЕ ТАБЛЕ!

Из Гребенца може само теренским возилом

Прво, најважније и најбоље питање је како стићи до Загајичких брда?

Делиблатска пешчара се налази у јужном Банату, а Загајичка брда су између села Избиште и Гребенац. Један од начина је да се стигне преко Уљме, ка Избишту у којем је, иначе, рођен народни херој Жарко Зрењанин. Ко вози путнички аутомобил треба да бира овај пут.

Лакши пут за кола је из Избишта

Од Уљме се крене ка Избишту. На пола пута, близу антене се скрене у њиве, а мештани су црвеном кредом на путу обележили место скретања. Кроз њиве, после неколико киломатара стиже се до циља.

Преко Гребенца може да се стигне пешице или теренским возилом.

Ко вози теренско возило или воли да пешачи може да одабере други пут преко села Гребенац. Одатле је краће, али и је пут лошији и може да се пређе џипом или пешице. Уосталом, лепота Загајичких брда је управо у шетњи.

Ко може да пешачи?
Овај прелепи предео може да савлада сваки пешак, а довољна је удобна обућа и флашица воде. Овде је најлепше пешачити у пролеће или јесен, али је и хладнији летњи дан добар избор.

Прочитајте још: ШТА СРБИН ГУГЛА? Претражују ИТАЛИЈУ, али у 2021. години САЊАЈУ да отпутују на ОВУ ДЕСТИНАЦИЈУ

Делиблатска пешчара је настала током леденог доба, а  током времена формирани су различити облици рељефа. Поред пустиње овде се може видети и густа шума, виногради, али и прелепе зелене површине. Специјалним резерватом природе је проглашена 1977. године.

Мистериозна брда је створила кошава.

Мистериозно лепа Загајичка брда су настала захваљујући кошави које је створила наносећи песак, а преко њих је нанела танак слој земље, семе траје и полако су брда озеленела. На самом врху се налази споменик, као и табла на којој они који су стигли пешице са задовољством уписују своје име.

Последњих година загајичка брда су постала сан сваког блогера, јер је овај нестварни предео савршена позадина за прелепе фоторгафије.

Фото: Youtube /screenshot Teletabisi na srpskom WIldebrain

Прочитајте још: А како ви узимате храну? У СРПСКИМ хотелима осмишљен КОРОНА прибор (Фото)

На врху Загајичких брда налази се зидани обелиска који штити тачку геодетског премера из времена Аустроугарске. Многи мисле да је обелиск подигнут у време Марије Терезије, али то је немогуће јер споменик има челичну арматуру и бетонски постамент. Вероватно датира пред сам почетак Првог светског рата.

На врху су споменик и метеоролошки стуб.

Уз обелиск се налази и високи метеоролошки стуб за мерење брзине ветра.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.