· · Коментари: 0
НОВЧАНИК

Шта све можете у Грчкој са 5 ЕВРА?

Гирос кошта три, а чувена грчка фрапе кафа два евра, што је сасвим довољно да туриста проведе дан уживајући на егејском сунцу

Depositphotos_73995103_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Десет евра дневно може да буде довољно туристи који зна где треба јести и шта радити у Грчкој. Гирос у Грчкој кошта од два до 2,5 евра и за тај новац се може појести у Солуну, на Халкидикију, Родосу, али и на Миконосу. Тајна је у томе што га треба јести с ногу, а не за столом у кафани.

Супермаркети
Литар маслиновог уља је пет, млеко је евро, јаја су 1,5 и хлеб 0,80 евра. Флаша вина кошта од седам евра, колико кошта коктел или пиво у ноћном клубу.

Прочитајте још: Сви сте чули за ружичасте плаже, а у Европи постоје само ЧЕТИРИ: Због њихове боје се води права полемика (ФОТО)

Гирос порција, која подразумева помфрит и сто у ресторану, наплаћује се пет евра,а  за тај новац може да се поједе и роштиљ, као и пица или салата.

Исто важи и за сувлаки и осталу брзу грчку храну попут пуњених пита са млевеним месом или спанаћем, а које коштају по два евра. Толико су и сендвичи, па и парче пице. Међутим, пијаце су прави рај за добру и јефтину храну, а воће се продаје очишћено и на порције. Палачинке могу да се нађу и за 1,5 евро, као и сладолед.

Хоп-он аутобус
Плави, жути,с ребрни и црвени аутобуси на спрат возе у разгледање града и уз карту од 16 евра може да се уђе у многе туристичке атракције.
Највећи трошак је кафа која може да буде и четири евра

Нажалост, највећи трошак у Грчкој је кафа, нарочито нес (коју зову "фрапе"), јер може да кошта и четири евра! На плажи се исплати попити овакву кафу, јер су у цену укључени и лежаљке и сунцобран.
И улаз у многе музеје је бесплатан, а туристи који се затекну у Солуну треба да погледају Галеријеву Ротонду, која је претворена у цркву, па у џамију а сада је музеј. Бесплатан је и улаз у цркве, а многе имају степенике које воде до галерија из античког времена.

Аристотелов трг у Солуну
Аристотелов трг у Солуну
Прве недеље у месецу улаз у све (осим приватних) музеје је беспалтан.

Улазнице у већину грчких музеја су шест евра, а прве недеље у месецу улаз је бесплатан. Ово важи и за највеће и најбоље музеје Грчке.
Улазнице за Концертну дворану у Солуну коштају пет евра. Мало је скупље отићи бродом из Солуна до Халкидикија, јер овакав излет кошта 10 евра, али су аутобуске карте 1,5 евро до Агија Тријаде, најближе плаже.

Метро у Атини
Вожња атинским метроом кошта 1,5 евро, а станица на Синтагми је посебно атрактивна јер је претворена у музеј артефаката који су пронађени током копања тунела.
Градски превоз је 1,5 евро, а око два евра  је и међуградски по острвима.


У Атини се леп поглед на Акропољ пружа са брда Ликабетус које је високо 300 метара, а осим мишића, не кошта ни динар. Можда је лакше попети се на брдо Филопапос, са којег се пружа још лепши поглед, а у чијем подножју се може видети и Сократова тамница. Улаз на Акропољ и музеј је пет евра.

Прочитајте још: Више од милион Срба лане летовало је у Грчкој, а ево шта је најновији ХИТ у овој земљи

Један од најлепших паркова Европе налази се у Атини. Парк је осмислио немачки архитекта Фридрих Гартнер 1836. године за краљицу Амалију, а налази се поред Парламента где је посматрање смене страже такође бесплатно.

Посета стадиону на којем су одржане прве олимпијске игре је бесплатан, а налази се у продужетку краљевске баште. И шетња по кварту Анафиотика је бесплатна и изузетно занимљива, јер су куће у стилу Киклада, а у њима живе потомци градиља досељених са острва. Бесплатан је и улаз у Нихајрхос, културни центар који се налази на путу ка Пиреју.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.